Ce se intampla cand iti protejezi copilul in exces

Ce se intampla cand iti protejezi copilul in exces

Grija excesiva fata de bunastarea copilului este tot mai intalnita la tinerii parinti. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre efectele hiperprotectiei asupra celor mici si cum sa gasesti echilibrul intre a-ti proteja micutul si a-i oferi autonomie.

„Tendinta se manifesta printr-o grija excesiva pentru cele mai mici posibile dificultati care ar putea sa apara in experienta copilului”, explica psihoterapeuta Andreea Neagu.

Tot ea adauga ca este normal sa iti protejezi copilul pana la un anumit punct, dar ca exista o limita dincolo de care intri peste autonomia lui. De exemplu, cand gandesti sau spui „Copilul meu inca nu este pregatit sa faca asta”, este o dovada ca nu esti pregatit(a) sa iti lasi micutul sa faca propriile greseli. Sau cand faci multe lucruri in locul piciului tau, cand ii indeplinesti nu doar nevoile, ci si mofturile.

Copilul protejat in exces va creste in adultul imatur emotional, care nu isi asuma responsabilitati, care este permanent nemultumit si care crede ca toata lumea trebuie sa ii satisfaca toate nevoile si dorintele.

„Copilul are nevoie sa invete din experienta unei greseli sau din a se confrunta cu o dificultate”, mai spune Andreea Neagu.

Mai multe despre protejarea copilului in exces poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s