Ce faci cand copilul vrea intimitate?

Cu siguranta, si tu ai momente in care vrei sa fii doar tu cu gandurile tale. Te poate surprinde, dar si copilul tau are perioade cand vrea sa fie singur. Ce este de facut?

Nevoia de intimitate este a cincea dintre nevoile relationale, descrise de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®. Nevoia de intimitate as numi-o gradina secreta a fiecaruia.

Cred ca ai simtit si tu nevoia sa fii cu tine insuti/ insati. Sa ai un moment de relaxare. Departe de toti si toate. De aceea, te invit sa va oferi si tie si copilului tau aceasta ocazie. A fi in intimitate iti da ocazia sa asimilezi. Sa asezi in interiorul tau ceea ce ai primit si trait. Si apoi sa revii in relatie, cu mai multa energie si creativitate.

Pentru copilul tau, aceasta nevoie va deveni mai puternica, pe masura ce se apropie de adolescenta. Ofera-i posibilitatea sa aiba intimitate din vreme.

Intimitatea este de mai multe feluri:

  • A spatiului: avem nevoie de un loc al nostru, o camera, de un colt sau macar un sertar. In care nimeni sa nu umble. Nici macar ca sa faca ordine.
  • Avem nevoie si de un timp al nostru. In care sa nu fim chestionati. „Cum ti-a fost azi? Ce ai facut la romana?” Ca sa nu fie nevoie sa ne inchidem in baie pentru un strop de intimitate.
  • Avem nevoie si sa nu spunem tot. „Ce ai facut? Cu cine ai fost? Ce ai mâncat azi?” Nu pentru ca vrem sa ascundem ceva. Doar ca le pastram de gradina secreta.

Rolul nostru de parinte este de a-i creste pe copii independenti. Daca pastram totul sub un control strict, le va fi greu sa stea pe propriile lor picioare. Pentru ca le-am imprumutat prea mult timp pe ale noastre.

23.nevoia de intimitate

Te invit si pe tine sa iti respecti intimitatea. Incepand cu a merge singura la baie; chiar cand copii sunt mici si se agata de fusta ta.

Sa pastrezi intimitatea cuplului tau. Dormitorul sa ramana spatiul cuplului. Astfel, veti hrani relatia de cuplu, care va putea rezista cu succes in timp.

Sa iti oferi de asemenea timp doar pentru tine. Pentru o activitate care iti place. Asa vei reveni cu energie reinnoita in fiecare din relatiile tale.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s