Cand parintii se despart. Cum sa prevenim suferintele copiilor

Una dintre cele autoarele cele mai dragi mie este Françoise Dolto. Aceasta femeie minunata are un dar aparte de a scrie simplu, clar si pe intelesul tuturor, punand foarte mult accent pe simtul practic.

Volumul “Cand parintii se despart. Cum sa prevenim suferintele copiilor”, aparut la Editura Trei, se adreseaza nu numai parintilor si copiilor, ci si juristilor care decid asupra divorturilor.

Ideea asupra careia autoarea insista constant este ca trebuie sa le spunem copiilor adevarul, evident in forme adecvate, minciunile de tipul “tata sau mama este plecat/a intr-o calatorie” conducand, mai tarziu, la efecte nefaste si nedorite. De aceea este potrivit ca parintii sa le explice deosebirea dintre angajamentele reciproce ale sotilor in relatia de cuplu si angajamentele parintilor fata de copii, in relatie parentala.

[imagethumb=”1383″] In cazul unei neintelegeri, unei suparari sau al unui divort nu exista iesire de sub cuvantul dat de a-ti creste copiii. Altfel spus, chiar daca ai hotarat sa divortezi de sotu sau de sotie, nu ai cum sa „divortezi” din rolul de parinte, acesta iti ramane toata viata. Poti alege daca sa ramai sau nu cu partenerul de cuplu, dar mama sau tata ramai pentru totdeauna; de aici nu ai cum sa fugi, orice ai face.

Divortul legalizeaza starea de neintelegere si conduce spre o eliberare din atmosfera din disputa, dar si spre un alt statut pentru copil. Aici as vrea sa subliniez un aspect pe care il consider foarte important si pe care il observ adesea in jurul meu – legalizarea divortului din punct de vedere juridic se suprapune cu nefinalizarea divortului emotional.

In cazul unui divort, multi parinti isi adjudeca copilul sau il transforma intr-un obiect de santaj emotional pentru fostul partener, uitand ca acesta nu are nimic cu copilul, ca nu de el a divortat, ci de mama/tatal lui. Este un deserviciu enorm pe care o mama sau un tata il poate face copilului, iar pe termen lung si adultul va plati un pret pe masura suferintei pe care o creeaza acum copilului.

Dragul meu parinte, daca este si cazul tau sau al unuia dintre prietenii sau cunoscutii tai, citeste sau recomanda-le cartea lui Françoise Dolto – “Cand parintii se despart. Cum sa prevenim suferintele copiilor”, aparuta la Editura Trei. E de ajuns o prima lectura pentru a vedea lucrurile cu alti ochi, iar copilul tau iti va multumi cu siguranta mai tarziu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s