Bebelusii tind sa cantareasca mai putin la nastere

Un studiu realizat in SUA si publicat recent arata ca, in ultimii 20 de ani, greutatea la nastere a scazut, in medie, cu 52 de grame.

In cadrul studiului au fost luate in considerare peste 36 de milioane de nasteri care au avut loc in perioada 1990-2005, scrie „Gandul”.

Scaderea in greutate este usoara, dar constanta, spun realizatorii studiului. Ei considera insa ingrijorator faptul ca la femeile educate, casatorite, nefumatoare, care s-au ingrijit pe perioada sarcinii si n-au avut complicatii in timpul nasterii, greutatea copiilor adusi pe lume a scazut, in medie, cu 79 de grame in ultimii 20 de ani.

Oamenii de stiinta americani au mai observat ca durata medie a sarcinii a scazut cu 2,4 zile fata de acum doua decenii, acest lucru putand fi explicat, in parte, de cresterea numarului de nasteri prin cezariana.

Tendinta de scadere a greutatii la nastere se remarca si in Romania, spune medicul primar in obstetrica-ginecologie Gabriel Lemnete, citat de „Gandul”: „Cu ani in urma, multi dintre copiii nascuti la termen aveau intre 3400 si 3600 de grame. Acum au 3100-3200”.

Motivele principale sunt alimentatia, stresul prin care trec mamele in timpul sarcinii, fumatul si alcoolul, dar si nasterile premature (in Romania, numarul copiilor nascuti prematur depaseste media inregistrata in Uniunea Europeana, fiind de 7-8%, fata de 6% in UE).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s