Bani de la stat pentru gradinitele si scolile private acreditate

Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din invatamantul postliceal special de stat, potrivit noii Legi a educatiei.

Noua Lege a educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial din 10 ianuarie, iar unele prevederi din Legea educatiei intra in vigoare incepand de ieri, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea in vigoare la alte date.

Tipurile si modalitatile de finantare a serviciilor de educatie timpurie anteprescolara vor fi reglementate prin hotarare a Guvernului, in termen de maximum 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii educatiei, potrivit Mediafax.

Potrivit legii, finantarea din resurse publice se poate acorda numai furnizorilor de servicii de educatie timpurie acreditati, de stat sau privati.

Statul sprijina educatia timpurie, ca parte componenta a invatarii pe tot parcursul vietii, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate in scop educational, conform legislatiei in domeniul asistentei sociale, in functie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, mai prevede Legea educatiei.

Finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara. Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev sau prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Finantarea de baza asigura desfasurarea in conditii normale a procesului de invatamant la nivel preuniversitar, conform standardelor nationale. Se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si alte venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora, precum si pentru cheltuielile cu formarea continua si evaluarea personalului, cheltuielile cu evaluarea periodica interna a elevilor, cheltuielile materiale si servicii si pentru cheltuielile cu intretinerea curenta.

Finantarea invatamantului preuniversitar de stat, particular si confesional se asigura din fonduri publice sau din alte surse. Finantarea invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat se face din taxe, din fonduri publice, in cazul invatamantului prescolar, primar si gimnazial obligatoriu, precum si din alte surse. In invatamantul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii sau unitati de invatamant.

Consiliile locale, consiliul judetean si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot contribui din bugetele proprii la finantarea de baza si complementara a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s