Balonul Rosu sau ce conteaza cu adevarat

In aceasta perioada in care petrecem mai mult timp in familie si avem mai mult timp de visare, iti recomand Balonul Rosu, o privire inocenta in lumea copilariei.

Cand ne gandim la filme pentru copii despre prietenie, ne zboara mintea la prietenia dintre un copil si animalul sau de companie sau la tovarasia grupului de copii. Dar nu cred ca ne imaginam prietenia dintre un copil si un balon.

Baietelul numit Pascal, plimbandu-se prin Paris, gaseste un balon rosu, legat de o balustrada. Odata ce Pascal il dezleaga, balonul incepe sa il urmareasca peste tot – acasa, la scoala, in plimbarile sale.

Este un film scurt, de 34 de minute, realizat in 1956. Are foarte putin dialog, concentrandu-se mai mult pe contrastul dintre orasul prafuit si nevrotic al adultilor si balonul rosu al copilului. Scenariul, regia si productia sunt realizate de francezul Albert Lamorisse, iar baietelul din rolul principal este chiar copilul lui, Pascal Lamorisse. Regizorul prezinta copilaria ca fiind o mare aventura, chiar si cand are de a face cu obiecte aparent nesemnificative, cum ar fi un balon.

Balonul Rosu a castigat numeroase premii, printre care si premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu original si Palme d’Or, la categoria scurtmetraje, la Festivalul de Film de la Cannes.

Eu il consider un film necesar de vazut in familie, pentru ca toti avem nevoie de putina visare in viata noastra. Parintii au ocazia de a intelege ca joaca este o treaba serioasa si necesara la orice varsta si ca nu ar trebui sa ne afundam atat in viata agitata de adulti, ci sa mai si iesim la suprafata, in timpul petrecut alaturi de copii. In acelasi timp, pentru copii, Balonul Rosu este util in a le arata ca exista bucurie chiar si in cele mai mici lucruri.

Pana cand gasesti filmul la o calitate mai buna, il poti urmari pe tot aici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s