Atitudinea fata de boala

Atitudinea fata de boala, cum o percepem si cum reactionam la ea influenteaza maniera in care copiii nostri inteleg starea de a fi bolnav. Ce poti face atunci cand copilul tau intelege starea de boala intr-o forma care il raneste?

Intregul nostru metabolism si psihic sunt construite pe principiul satisfacerii nevoilor bazale, in asa fel incat sa putem supravietui si, in cel mai bun caz, sa functionam optim. Modalitatea in care noi ducem la bun sfarsit aceste sarcini este profund influentata de dinamica familiala.

Exemplul 1: Daca un copil creste intr-o familie in care exista o persoana bolnava cronic, care are nevoie de mult suport emotional si ajutor, in mod inconstient, copilul care este lasat la o parte poate intelege ca boala este o maniera utila de a obtine ajutor sau atentie.

Exemplul 2: Intr-o familie care are un nivel ridicat de succes, in care parintii sunt oameni de succes si fratii se descurca foarte bine – atat scolar cat si in afara scolii – este posibil ca unul dintre copii sa nu gaseasca alta maniera demonstrata de a reactiona la presiune si se va imbolnavi. Nu doar climatul emotional este cel care influenteaza maniera de reactie ci si trasaturile temperamentale cum ar fi modalitatea de perceptie a mediului inconjurator si manierele de ”coping” dobandite (cum se descurca).

Este important de recunoscut ca, in aceste cazuri, chiar daca nu exista un motiv concret (fiziolologic) pentru aceste simptome, nu inseamna ca acel copil le inventeaza sau ca nu il doare cu adevarat.

Diferite teorii psihologice vad aceste simptome ca o modalitate de comunicare sociala, exprimarea emotiilor sau exprimarea simbolistica a sentimentelor ce nu pot fi verbalizate.

Care sunt simptomele?

In mod obisnuit, copiii de varste mici nu stiu sa descrie ce ii doare asa ca descriu intr-o forma vaga. Pe masura ce copilul creste in varsta, are abilitatea de a prezenta in detaliu ce il supara si unde este localizat disconfortul. Atunci cand simptomele sunt repetitive si nu au nicio explicatie fizica iar medicul  confirma, copilul poate avea o tulburare somatica.

Simptomele cele mai uzuale pentru copii si adolescenti sunt:

  • Dureri de cap
  • Dureri abdominale sau stomacale
  • Dureri de spate
  • Oboseala
  • Dureri musculare
  • Imaginarea unor defecte fizice
  • Simptome ce imita tulburari neurologice ,vedere dubla, dificultate in echilibru si coordonare
  • Odata cu pubertatea, pierderea apetitului, anxietate si grija excesiva

Nu este rar sa intalnim in aceste cazuri retractie sociala sau refuzul de a merge la scoala.

Ce putem face?

Sa nu uitam nici un moment ca simptomele descrise de catre copil pot fi cauzate de o boala si intotdeauna avem nevoie de sfatul si diagnosticul unui medic. Daca in urma unui control medical nu exista niciun diagnostic care sa sustina simptomele nu uita ca, desi au o natura emotionala, copilul nu inventeaza aceste probleme si durerea este la fel de reala. Daca simptomele persista in timp si devin o cauza perturbatoare pentru activitatile zilnice, este o buna idee sa consulti un specialist in domeniul psihosomaticii sau al terapiei de familie.

In continuare, ai grija sa nu intaresti aceste simptome printr-o atitudine supra-serviabila sau prin a deveni vizibil si constant preocupat(a) de aceste simptome – cum ar fi sa vorbesti constant despre simptomele sau durerile copilului cu alti membri ai familiei de fata cu el.

Incurajeaza copilul sa-si verbalizeze durerea, asigura-l ca esti constient(a) de faptul ca durerea lui este reala si ca vei cauta o forma de alinare. Explica-i ca durerea poate afecta corpul in moduri diferite si ca presiunea, grija si stresul pot declansa probleme fizice, accentuand faptul ca nu este vina lui.

De mare ajutor este sa gasim o maniera in care sa crestem copilului sentimentul de control fata de ceea ce se intampla. De multe ori, ajuta daca reducem numarul de optiuni ale copilului, continuand sa ii oferim lui posibilitatea de a alege. Pentru un copil mic, un numar mare de optiuni poate fi coplesitor.

De asemenea, incearca sa localizezi posibili factori de stres din rutina copilului.

Atunci cand nivelul de presiune devine prea mare in familia ta, nu uita ca exista specialisti ce pot sa te ajute sa treci cu succes peste aceste momente.

Tu ai avut astfel de probleme in familia ta?

Autor articol: Anca Hasegan – psihoterapeut si psiholog clinician, specializata in abordarea tulburarilor de comportament alimentar si in dinamica familiala si sociala, care le influenteaza.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s