Asociatia OvidiuRo lanseaza campania „Schimba-le povestea!”

Asociatia OvidiuRo face un apel de implicare pentru a asigura carti si acces la educatie copiilor prescolari din zone defavorizate, in cadrul campaniei „Schimba-le povestea!”.

In noua realitate generata de  pandemia de COVID-19, copiii care traiesc in medii defavorizate nu au avut acces la gradinita si la scoala online, de aceea s-a adancit decalajul educational si au crescut sansele de abandon scolar.

In plus, copiii din familiile sarace nu au deloc carti acasa, iar in gradinitele din zonele defavorizate exista de cele mai multe ori doar carti de colorat, ceea ce creeaza un impediment major in pregatirea pentru scoala a acestor copii.

In Romania sunt, conform datelor furnizate de INS, aproximativ 600.000 de copii de varsta prescolara (3-5 ani) si 35.000 de educatori. Aproximativ 83% dintre copii sunt inscrisi la gradinita. Acest procent este cu 10% mai mic in mediul rural fata de cel urban. Dar problema majora ramane prezenta zilnica extrem de scazuta a acestor copii la gradinita.

Din pacate, rata de parasire timpurie a gradinitei si a scolii din tara noastra ramane la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa – 18,1%, iar in mediul rural ajunge chiar la 26.6%, fata de 10,6% media europeana in 2018, pe fondul gradului de saracie si al gradului scazut de educatie al parintilor.

„O carte poate schimba povestea unui copil sarac. Cei care nu interactioneaza in primii ani de viata cu povestile intampina dificultati in invatarea citit-scrisului si, de multe ori, ajung chiar sa abandoneze scoala. Am stiut de la inceput ca am pornit pe un drum lung, dar necesar pentru copiii care traiesc in saracie: sa le schimbam povestea si viata, prin educatie”, spune Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Prin mesajul campaniei „Schimba-le-povestea”, Asociatia OvidiuRo face un apel catre toti cei care se pot implica si doresc sa sustina educatia prescolara a unui copil sarac sa trimita un SMS (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ luna), la 8844 cu textul CARTE.

Fiecare SMS trimis reprezinta o carte care va fi oferita unui copil sarac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi inceputul unei noi povesti, poate va fi pagina intoarsa catre un viitor mai bun.

Mai multe detalii despre campanie se gasesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s