Asociația NoGravity Educational aduce educația montană în școli!

Asociația NoGravity Educational a dat startul educației montane în ciclul școlar primar și gimnazial, ghidându-i pe elevi pentru a face primii pași pe munte.

În anul școlar 2023-2024, echipa Asociației NoGravity Educational și-a propus să meargă în clasele din ciclul primar, gimnaziu și liceal din București și Ilfov, pentru a susține ateliere gratuite dedicate echipamentului montan și învățării regulilor de siguranță pe munte.

În cadrul întâlnirilor, elevii află ce trebuie să știm înainte de a ne pregăti rucsacul, cum ne facem rucsacul și în ce constă echipamentul montan, dar și care sunt regulile de siguranță pe munte.

Atelierele durează 50 de minute (fiecare) și sunt susținute de echipa Asociației NoGravity Educational: Alexandru Codreanu (Ghid montan, Trainer certificat, Animator proiecte de educație prin aventură), Carmen Gherghina (Animator proiecte de educație prin aventură), Silviu Bălan (Animator proiecte de educație prin aventură).

Proiectul a debutat în acest an școlar, iar până la jumătatea lunii noiembrie au fost deja inițiați în pregătirea rucsacului pentru excursii montane nu mai puțin de 2300 elevi din 21 instituții de învățământ bucureștene.

De-a lungul activităților desfășurate până acum în rândul elevilor, echipa NoGravity Educational a constatat că elevii încep să aibă un stil de viață foarte sedentar, iar activitățile Outdoor sunt soluția optimă de a îmbina mișcarea cu educația. Din păcate, oferta de drumeții este cvasi-inexistentă, însă există numeroase oferte de excursii și tabere în care se face turism cu autocarul.

Pentru elevii din clasele primare, excursiile clasice, în care se pleacă cu minim un autocar către destinații care oferă experiențe educaționale montane modeste, nu sunt suficiente pentru a-i ajuta să înțeleagă normele de siguranță pe munte și pentru a deschide apetitul elevilor pentru evadarea din zona de confort.

Elevilor care nu au participat vreodată la o drumeție adevărată le este foarte greu să înțeleagă în profunzime rolul echipamentului montan. Acest lucru este cel mai evident atunci când vine vorba de îmbrăcămintea adecvată pe munte. Asemenea părinților și cadrelor didactice, elevii cred că răspunsul corect este cât mai gros.

De asemenea, 90% dintre elevi nu știu să se orienteze cu ajutorul hărții și al busolei, majoritatea fiind de părere că pentru orientare se folosesc aplicațiile Compas, Maps sau Waze.

Nu în ultimul rând, lipsa educației montane în școli și licee denotă ignorarea nevoii unui de stil de viață activ și a potențialului educativ al drumețiilor, acest lucru expunând copiii și tinerii la riscuri severe de accidentare, consideră echipa NoGravity.

Pornind de la aceste observații, Asociația NoGravity Educațional luptă pentru includerea Educației Montane în oferta de cursuri opționale din ciclul gimnazial.

Între timp, echipa Asociației continuă să desfășoare ateliere de educație montană în școli și licee, la solicitarea părinților și a cadrelor didactice.

Informații despre proiectul Educație Montană în Școli și Licee se pot obține prin email, la contact@nogravity.ro, sau telefonic, la 0720328888.

Mai multe detalii se găsesc pe Facebook.com/educatie.montana.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s