Asigură-ți ziua și starea de bine!

De ce avem nevoie ca să avem o zi bună? Ce anume ne asigură starea de bine și ce putem face pentru a duce vieți împlinite alături de cei dragi?

Aflăm răspuns la astfel de întrebări în noul podcast Asigură-ți ziua și starea de bine! cu Itsy Bitsy și Groupama.

Urmărește emisiunea Happy Music cu Marius Constantinescu și află, din dialogul lui cu specialiștii invitați, cum ne putem asigura un stil de viață mai frumos prin felul în care alegem să comunicăm și să relaționăm cu ceilalți, prin felul în care privim lucrurile și facem schimbări în viața noastră.

Hai să aflăm împreună cum atingem, menținem și ne recăpătăm starea de bine, trecând mai ușor peste momentele de frustrare sau supărare și trăind cu bucurie fiecare zi.

Sunt, din fericire, responsabil pentru starea mea de bine!

Primul episod al podcastului a avut-o invitată pe Cati Călin, psiholog și trainer de comunicare relațională prin metoda ESPERE, care e de părere că stă în puterea noastră să ne menținem starea de bine.

Chiar dacă poate părea ușor copleșitor să ne dăm seama că suntem singurii responsabili de ceea ce simțim, este important să înțelegem că starea noastră nu depinde de ceilalți și că nu ei sunt responsabili pentru fericirea noastră.

În opinia specialistului, comunicarea este esențială pentru starea de bine. Felul în care alegem cuvintele și subiectele de discuție cu ceilalți, felul în care ne adresăm nouă înșine, în discursul nostru interior – toate acestea contribuie la starea noastră. Mai multe despre Cati Călin poti afla aici.

Urmărește podcastul și află cum putem comunica pentru a ne asigura ziua și starea de bine:

Când corpul îmi vorbește

În cel de-al doilea episod al podcastului, Cati Călin ne propune să devenim curioși cu privire la ceea ce ne transmite corpul, la emoțiile și stările pe care le simțim în anumite momente din zi.

Ea ne propune și un exercițiu simpatic și util prin care putem descoperi ce ne transmite corpul – folosind diverse obiecte pentru a ne reprezenta emoțiile. În felul acesta putem vizualiza stările și putem înțelege mai ușor ce ne transmite corpul și ce e nevoie să facem pentru a atinge starea de bine.

Urmărește podcastul și află cum putem folosi lucrurile din jurul nostru pentru a ne simboliza și înțelege emoțiile:

Cum ne eliberăm de mesajele toxice

Pentru a atinge și a ne menține o stare de bine e important să fim conștienți de mesajele toxice care pot veni înspre noi. Chiar dacă nu putem controla ceea ce ne transmit persoanele din jurul nostru, fiecare din noi este responsabil de ceea ce face cu un mesaj toxic. Putem fie să primim mesajul, considerându-l adevărat și lăsându-l să ne afecteze starea, fie îl putem simboliza – printr-un obiect, printr-un desen etc. – și renunța apoi le el, „aruncându-l la gunoi”.

Urmărește podcastul și află, de la Cati Călin, cum putem folosi metoda ESPERE pentru a gestiona mesajele toxice care vin înspre noi:

Comunicarea nonviolentă – conectare înainte de corectare

Comunicarea nonvioletă este un instrument care ne ajută să creăm și să menținem o relație de calitate cu altcineva, aflăm de la Monica Reu, trainer certificat în comunicare nonvioletă și Președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă din România.

Află, din episodul de mai jos, cum putem fi prezenți în interacțiunile cu ceilalți și cum ne ajută conectarea să atingem o stare de bine atunci când comunicăm unii cu alții:

Comunicare nonviolentă: cum reparăm o relație după deconectare

Pe cât de dificil pare să ne conectăm unii cu ceilalți, pe atât de ușor ne putem deconecta atunci când interacționăm cu cei din jur, inclusiv când vine vorba de cei dragi.

Ce putem face pentru a repara o relație după deconectare aflăm de la Monica Reu, trainer certificat în comunicare nonvioletă și Președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă din România:

Importanța aprecierii și recunoștinței în relațiile noastre

Aprecierea este o modalitate de conectare accesibilă, care ne ajută enorm în menținerea unor relații autentice și frumoase cu ceilalți. Atunci când ne apreciem copiii, de exemplu, le arătăm ce comportamente ne dorim să repete, dar recunoaștem și ce nevoi ne sunt împlinite nouă. Pentru că, atunci când ne arătăm aprecierea vorbim, de fapt, despre noi, aflăm de la Monica Reu, trainer certificat în comunicare nonvioletă și Președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă din România.

Urmărește discuția de mai jos și află cum ne putem arăta aprecierea și cum ne putem crește copiii într-o cultură a aprecierii:

Cum ieșim de sub tirania lui “Trebuie”

Dacă reușim să-l transformăm pe „trebuie” în viața noastră ne vom îmbunătăți radical calitatea vieții, consideră Monica Reu, trainer certificat în Comunicare Nonviolentă, solution focus coach și vicepreședintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă din România și co-creatoarea programului De la Mamă la Fiică.

Urmărește discuția de mai jos și află cum ne afectează viața acest concept, ce se întâmplă când îl adresăm copiilor noștri și cum îl putem transforma în ceva ce ne este benefic:

Ca sa îmi asigur starea de bine, îmi ascult emoțiile 

Cati Călin, psiholog și trainer de comunicare relațională prin metoda ESPERE, povestește că, atunci când apare în noi o emoție foarte puternică, într-o situație obișunuită de viață, ea ne retrezește anumite părți din povestea noastră de viață, legate de situații similare, care nu au fost depășite și vindecate.

Află cum putem aborda situațiile în care apar astfel de emoții și cum putem comunica atunci când noi sau persoanele cu care interacționăm retrăiesc astfel de emoții:

Cum să îți păstezi sănătatea psihică, emoțională, cât și pe cea fizică

Pentru a gestiona și reduce stresul asociat situațiilor de viață prin care trecem în fiecare zi este util să clasificăm situațiile în funcție de anumite criterii. De exemplu, putem împărți situațiile în urgente și importante, urgente și neimprotant, ne-urgent și neimportant, ne-urgent și important. Aceasta este una dintre recomandările oferite de Cori Grămescu, coach de lifestyle, fondatoarea primei platforme de nutriție personalizată – www.yummdiet.com – din România și autoarea cărții „Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp„.

Cori are o experiența de peste 17 ani in industria de wellbeing si acum își extinde compania in SUA, acolo unde începe sa asigure suport nutrițional pentru sănătate metabolică si slăbire in parteneriate cu medici specialiști in diabet, obstretică-ginecologie, endocrinologie, reumatologie. 

Află cum ne propune Cori Grămescu să ne păstrăm sănătatea psihică, emoțională și fizică, pentru a ne asigura o stare de bine completă:

Legătura dintre corp și starea de bine

Există o strânsă legătură între starea de bine și modul în care ne raportăm la corpul nostru. Adriana Mitu, psiholog, psihoterapeut și fondator la Centrul EDUC, atrage atenția asupra rolului important pe care conectarea cu propriul corp ne poate asigura starea de bine.

Află cum putem folosi diverse tehnici, precum cele de respirație și de înpământare, pentru a ne aduce atenția în prezent și a ne crea, astfel, o stare de bine în corp:

Despre dependență ca stare de bine la început, care devine nevoie și povară

Cati Călin, psiholog și trainer de comunicare relațională prin metoda ESPERE, ne atrage atenția asupra aparentei stări de bine pe care ne-o poate da, la început, îndeplinirea dorințelor, doar pentru a se transform, cu timpul, în dependență. Altfel spus, atunci când obținem facil o stare de bine din îndeplinirea unor dorințe, acestea ajung să fie percepute ca nevoi și, de cele mai multe ori, devin adevărate poveri.

Află cum ajungem să confundăm dorințele cu nevoile, inclusiv în relația cu copiii noștri, cărora le cultivăm dependențe fără să ne dăm seama:

Eu și emoțiile mele

Adriana Mitu, psiholog, psihoterapeut și fondator la Centrul EDUC, povestește despre autoreglarea emoțională și despre rolul pe care acest proces îl are în atingerea stării de bine.

Autoreglarea emoțională presupune, în primul rând, însușirea unui vocabular emoțional de bază și orientarea atenției către corp, pentru a observa senzațiile pe care le avem atunci când simțim anumite emoții.

Află cât de importantă este verbalizarea în acest proces, dar și cum îi putem ajuta pe copii să învețe autoreglarea emoțională prin co-reglare:

Nevoia de pauză și limite

Adriana Mitu, psiholog, psihoterapeut și fondator la Centrul EDUC, ne amintește că starea noastră de bine este influențată de capacitatea noastră de a ne gestiona timpul și energia. Mai mult, este important să înțelegem că nu putem fi mereu disponibili pentru ceilalți și că e nevoie să învățăm să spunem NU, stabilind limite, pentru a ne crea un spațiu în care să funcționăm sănătos.

Află mai multe despre nevoia de pauză și limite din discuția de mai jos:

Renunțarea la misiunea de a-i face fericiți pe ceilalți

Cati Călin, psiholog și trainer de comunicare relațională prin metoda ESPERE, ne amintește că nu suntem responsabili de fericirea celor din jurul nostru, fie că e vorba de copiii noștri, partenerii de viață sau colegii de serviciu. Folosind simboluri sugestive și exemple simple, ea ne explică diferența dintre a dorința ca ceilalți să fie fericiți și asumarea misiunii de a-i face fericiți. Află în ce constă această diferență și cum ne este afectată starea de bine atunci când ne luăm misiunea de a-i face fericiți pe ceilalți:

Rolul jocului în menținerea stării de bine

Psihoterapeutul Anca Bocancea, cu o bogată experiență în lucrul cu copiii, povestește despre cum putem folosi jocul și joaca pentru a ne conecta cu copiii, pentru a comunica și a ne (re)descoperi în relație unii cu ceilalți, lucruri care contribuie la atingerea unei stări de bine.

Meditația și pauza de gândire

Daiana Rădulescu este profesoară de spiritualitate vedică, iar pasiunea pentru filosofia vedică și viziunea ei asupra stării de bine include practici precum yoga și meditație. Descoperă aici exerciții de meditație pregătite de Daiana Rădulescu pentru #scoalazeitelorwww.daianaradulescu.newzen.

Află din video-ul de mai jos cum putem folosi aceste practici pentru a atinge starea de bine, învățând un nou mod de a ne raporta la viața noastă și de a gândi pentru noi:

Rolurile din viața noastră

Psihoterapeutul Anca Bocancea, cu o bogată experiență în lucrul cu copiii, ne propune să fim conștienți de rolurile diverse pe care le avem – cel de părinte, partener, coleg, prieten, fiu/fiică – și să ne raportăm la ele nu doar prin prisma responsabilităților pe care le avem, ci și prin prisma calităților pe care le dovedim îndeplinind toate aceste roluri.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și psihoterapeutul Anca Bocancea și află cum putem atinge o stare de bine prioritizându-ne nevoile și responsabilitățile asociate rolurilor pe care le îndeplinim, dar și cum își aleg copiii rolurile în terapie, în funcție de nevoile pe care le au în anumite momente:

Anxietatea și formele acesteia

Psihologul Oana Mihalcea – psihoterapeut și psiholog clinician la Clinica Medicum – consideră că anxietatea ne caracterizează pe toți, într-o oarecare măsură, fiind un răspuns firesc la factorii de stres. Cu toate acestea, tot mai multe persoane, deopotrivă adulți și adolescenți, ajung să manifeste tulburări de anxietate.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și Oana Mihalcea și află ce este anxietatea și când devine ea îngrijorătoare, cum se manifestă tulburările de anxietate și cum putem preveni și trata aceste manifestări:

Cum îmi ascult și valorizez dorințele, în loc să le ascund

Cati Călin, psiholog și trainer de comunicare relațională prin metoda ESPERE, ne propune să răspundem cu empatie și curiozitate la dorințele exprimate de copiii noștri (și chiar la propriile dorințe), fără a le judeca.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și Cati Călin și află ce rol are „cutia dorințelor” ca instrument de gestionare a dorințelor, dar și cum îi putem susține pe copii atunci când resimt frustrare din cauza faptului că dorințele nu le sunt împlinite:

Cum este influențată starea de bine a familiei atunci când copiii mint

Bogdan Fițiu, medic specialist psihiatrie pediatrică, explică motivele diferite pentru care copiii mint. Astfel, dacă atunci când sunt mici, ei mint ca să-și acopere boacănele, la adolescență ajung să mintă și din dorința de a se diferenția de părinții lor, fiind în plin proces de construire a identității.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și Bogdan Fițiu, medic specialist psihiatrie pediatrică, și află cum și de ce folosesc copiii si adolecentii minciuna, dar și cum este influențată starea de bine a familiei atunci când copiii mint:

Starea de bine și confortul financiar

Starea de confort financiar nu ține neapărat de banii pe care îi avem, ci de relația pe care o avem cu banii pe care îi avem, consideră Anamaria Ciuhuță, expert financiar. În opinia ei, confortul financiar diferă de la om la om, în funcție de nevoile fiecăruia.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și Anamaria Ciuhuță și află cum te poți raporta la bani în așa fel încât să-ți menții starea de bine, dar și cum îți poți organiza bugetul în perioada Sărbătorilor de iarnă:

Starea de bine și plăcerea cafelei

Micile plăceri zilnice contribuie mult la starea de bine, așa cum poate fi plăcerea de a savura o cafea de calitate. Pentru Marius Machedon, antreprenor în domeniul cafelei, fiecare dimineață începe cu bucurie, pentru că știe că urmează să-și bea cafeaua care îl încarcă cu energia necesară pentru întreaga zi.

Urmărește discuția dintre Marius Constantinescu și Marius Machedon și află care sunt beneficiile obiceiului de a bea cafea, cum poate contribui aceasta la starea de bine, dar și ce ritualuri ale cafelei există în diverse părți ale lumii:

Starea de bine și faptele bune

O rețetă garantată pentru o stare de bine autentică și de durată conține cât mai multe fapte bune, așa cum consideră Răzvan Nedu, sportiv de performanță, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Paraclimbing, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă Climb Again.

Pentru Răzvan, a face bine a devenit un mod de viață, deoarece a descoperit că poți face bine din orice, în fiecare zi și în fiecare context.

Descoperă, în discuția dintre Marius Constantinescu și Răzvan Nedu, inspirația necesară pentru a face bine și fapte bune cât mai des:



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s