Ai ramas fara baterii? Foloseste lamai!

Nu gasesti baterii prin casa? Nu-i nimic! Du-te pana in bucatarie si ia niste lamai. Iata un experiment in care copilul tau va invata cum sa construiasca o sursa de energie.

Urmatorul experiment nu este periculos, dar este nevoie sa iti ajuti copilul atat pentru a evita vreo situatie periculoasa, cat si pentru a-i explica ce se intampla. In plus, este o activitate in familie extrem de amuzanta!

Ai nevoie de:

  • 8 lamai
  • 8 cuie din zinc
  • 8 cuie din cupru
  • 9 bucati de cablu izolat
  • un ceas de perete

Cum se face:

In fiecare lamaie, infige cate un cui din zinc si un cui din cupru. Creeaza un circuit electric, conectand lamaile intre ele. Folosind bucatile de cablu izolat, leaga fiecare cui de zinc al unei lamai de cuiul din cupru al urmatoarei lamai si tot asa.

01

La final, ar trebui sa iti ramana doua capete de cablu libere, de la prima lamaie si de la ultima. Conecteaza-le la ceas, in partea in care ar trebui sa intre bateriile. Ceasul ar trebui sa functioneze acum.

Ce se intampla:

Interactiunea dintre zinc si cupru cu sucul de lamaie produce o reactie chimica. Cuprul este incarcat pozitiv, iar zincul este incarcat negativ. (Stii ca si bateriile au un capat cu + si altul cu -. Lamaia este bateria, iar cuiele sunt capetele.) Dupa ce legi cuiele intre ele cu cablu, creezi un circuit electric.

Poti inlocui zincul sau cuprul cu alt metal, cum ar fi aluminiul, dar bateria nu va fi suficient de puternica.

De asemenea, daca ai fi folosit o singura lamaie, aceasta nu ar fi avut suficienta putere sa porneasca ceasul. Iti recomand sa incerci acest experiment si pe alte obiecte electrice mici, variind numarul de lamai.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s