Absenteismul scolar a crescut cu 10% in Romania

Criza economica a dus la cresterea absenteismului scolar cu zece procente, potrivit unui studiu realizat de Unicef impreuna cu Centrul Educatia 2000+.

Specialistii Unicef estimeaza ca din aceeasi cauza va creste si numarul persoanelor afectate de saracie, lucru care va duce, la randul sau, la cresterea fenomenului de abandon scolar.

Cei mai importanti factori care duc la abandonul scolar sunt dificultatile materiale, modelul educational oferit de parinti si de frati, dezorganizarea familiei si increderea scazuta in educarie.

La nivelul scolii, abandonul scolar e crescut de repetentiile repetate si frecvente, integrarea insuficienta in colectivul clasei de elevi, de calitatea relatiilor cu profesorii si cu colegii.

Potrivit datelor Unicef, citate de Mediafax, abandonul scolar anual pe ciclurile primar si gimanzial a fost, in anul scolar 2007-2008, de 1,9 la suta, fenomenul fiind mai pregnant in ciclul gimnazial si in mediul rural si mai accentuat in randul baietilor.

Conform unor date din 2002, cele mai afectate de fenomenul abandonului scolar sunt judetele Ilfov, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Ialomita, Covasna, Bacau, Vrancea, Iasi, Neamt si Suceava. 

Pentru a verifica daca aceste judete continua sa fie cele mai afectate de acest fenomen, Unicef va derula o evaluare rapida a situatiei actuale a abandonului scolar.

Organizatia a lansat si campania „Toti copiii trebuie sa mearga la scoala”, prin care isi propune sa sesibilizeze opinia publica si factorii de decizie cu privire la situatia abandonului scolar si la consecintele negative ale acestui fenomen.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s