ABC-relational: ce trebuie sa stie fiecare adult despre stiinta iubirii

Dupa ani buni de cercetare, oamenii de stiinta au reusit sa descopere mecanismele secrete ale iubirii la adulti. Mai mult decat atat, terapeutii de cuplu deja pot prezice destul de clar daca un cuplu va ramane sau nu impreuna doar dupa o prima sedinta de evaluare. Dar tot cu ajutorul stiintei putem sa ne schimbam radical dinamica vietii in doi daca suntem deschisi sa intelegem cu adevarat functionarea si puterea relatiilor. Partenerii din cuplurile fericite nu sunt mai destepti, mai bogati sau mai bine echipati din punct de vedere psihologic, decat cei din cuplurile nefericite. Acestia detin insa un ABC-relational, prin care inteleg cum este iubirea adulta si zi de zi depun un efort constient pentru a-si mentine relatia sanatoasa.

1. Atasamentul este legatura speciala dintre parinte si copil, dar si dintre doi adulti care se iubesc

Contrar a ceea ce ne spune psihologia simtului comun, ca pe masura ce inaintam in varsta nevoile de conectare emotionala, de siguranta interpersonala si confort psihologic ar disparea, noua stiinta a iubirii ne arata ca realitatea este foarte diferita. Indiferent de varsta unui om, nevoia de disponibilitate afectiva din partea celor importanti nu dispare, aceasta doar ajunge sa fie negata sau exagerata din cauza unor traume relationale. Ca adulti nu facem altceva decat sa traferam asupra persoanei iubite nevoia de atasament si conectarea pe care in copilarie o traiam in relatia cu parintii nostri.

2. Baza de siguranta a unei relatii adulte sanatoase este dependenta emotionala

In zilele noastre cuvantul “dependenta” a dobandit o conotatie negativa, intr-o societate in care auto-suficienta si individualismul au ajuns sa fie tot mai mult incurajate. insa studiile de specialitate ne arata ca relatiile conteaza mai mult decat am vrea sa acceptam. Acestea ne modeleaza semnificativ atat biologia, cat si psihologia. Astfel, o conexiune emotionala stabila este cel mai bun predictor pentru succesul in viata al unui copil; dar si formula sigura pentru starea de bine si fericire a fiecarui adult. Nu dependenta emotionala eficienta este cauza problemelor noastre de sanatate, izolarea emotionala este adevaratul virus care ne ataca sufletul si trupul.

3. Conectarea cu ceilalti este calea spre “cea mai buna versiune a mea”…

Oamenii sunt configuranti neuro-biologic pentru conectare, insingurarea este pentru plante nu pentru noi. Abia dupa ce ne-am incarcat cu energia pozitiva care rezulta dintr-o relatie de iubire sigura putem infrunta marile provocari ale vietii, fara ca acestea sa lase urme si sechele in vietile noastre. impreuna suntem mai puternici – atat la bine, cat si la greu. Pentru ca noi sa fim adulti independenti, primul pas este sa suportam dependenta. Este greu si inuman sa ne deschidem catre experiente noi in timp ce relatiile noastre sangereaza si energia ni-se scurge din aceasta cauza.

Pentru a descoperi mai multe informatii despre noua stiinta a iubirii si pentru a afla cum poti transpune ABC-ul relational in practica, Pagina de Psihologie si partenerii sai, cu sustinerea directa din partea Radio Itsy Bitsy – te invita la Conferinta “Ce spun eu si ce auzi tu?”, organizata la Bucuresti pe 29 octombrie si care-l are ca invitat pe Gáspár György, unul dintre cei mai apreciati experti in sanatate relationala din Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s