Mama (1977)

Un alt film ce poarta semnatura Elisabetei Bostan este Mama. Trebuie sa va anunt de la inceput ca voi fi destul de subiectiva in ceea ce priveste aceasta ecranizare pentru ca, in copilarie, a fost filmul meu preferat.

 

Mama, o coproductie francezo-romano-sovietica, este adaptarea povestii „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creanga. A fost realizat in trei variante (romana, engleza si rusa), cu trei formule orchestrale diferite. Filmul muzical este un adevarat spectacol, cu muzica, dans si costume excelent gandite.

Rada Capra, este mama iubitoare si protectoare, care traieste cu cei cinci iezi ai sai. Unul dintre ei ajunge sa fie rapit de Titi Suru, lupul rebel, si de acolitii sai, Rassul Rasul si Petrika Magarusul. Mama este ajutata de intregul sat sa isi salveze copilul, iar povestea are un final fericit, cu lupul care isi recunoaste vina.

Nimeni nu este rau cu adevarat in acest film. Titi Suru este reprezentat ca personajul periculos, imbracat din cap pana in picioare in haine de piele, cu parul putin cam lung si cu o pipa mereu in mana. Totusi, chiar si el este recuperabil moral.

Costumele alcatuiesc esenta filmului. Fiecare actor este imbracat si machiat astfel incat sa semene cu personajul interpretat. Papagalul are un costum multicolor, toti cei din familia de oi, inclusiv copiii, au parul alb si cret, iar Rassul Rasul are pistrui desenati acolo unde ar trebui sa fie mustatile.

Cu acest film, copiii invata distrandu-se. Cantecele sunt usor de retinut si fredonat, iar povestea exemplifica triumful binelui asupra raului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s