De-as fi Harap Alb (1965)

Cand spunem Florin Piersic, cel mai des ne gandim la Margelatu, revolutionarul carismatic din seria de filme de aventuri din anii ’80. Totusi, palmaresul actorului este ceva mai amplu. Printre numeroasele roluri jucate de celebrul actor se strecoara si interpretarea personajului Harap Alb.

 

De-as fi Harap Alb este viziunea regizorului Ion Popescu-Gopo, o ecranizare parodica a basmului Harap Alb de Ion Creanga. Costume tipatoare, actiune, tensiune, personaje colorate, toate aceste elemente fac din filmul lui Gopo o adaptare de succes. Cu toate acestea, pe langa culoarea si entuziasmul care definesc acest film, regizorul nu uita nici de folclorul romanesc.

Povestea filmului il infatiseaza pe mezinul imparatului, naiv si fricos, care isi inchipuie ca este Harap Alb. Printul reface drumul spre palatul lui Verde-Imparat, asemeni eroului din povestea indragita. Totusi, la fel ca in basm, protagonistul este pacalit de Span. Prefacandu-se ca el este fiul craiului, Spanul il trimite pe mezin la craiul vecin sa ii aduca fiica de sotie. Astfel, personajul principal incepe epopeea lui Harap Alb. Pe drum, trece prin aceleasi probe ca eroul de poveste si ii intalneste pe cei cinci nazdravani din basm: Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila si Pasarila.

Este interesant de observat maturizarea fiului de crai pe parcursul aventurii. De la fricosul care ii spunea Spanului „Taticul mi-a spus sa nu stau de vorba cu tine”, protagonistul ajunge eroul care salveaza printesa.

Filmul este o bucurie pentru copii. Presarat cu melodii pentru personajele haioase, cu un decor de basm si costume colorate, De-as fi Harap Alb trebuie vazut de cei mici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s