Amintiri din copilarie (1964)

Alt film realizat de Elisabeta Bostan si tot dupa o poveste ce ii apartine marelui scriitor roman Ion Creanga este Amintiri din copilarie. In 1965, ecranizarea a primit Premiul special al juriului la Festivalul international al filmului pentru copii si tineret de la Gijon si Marele Premiu „Osso pardo asturiano”.

De asemenea, in acelasi an, filmul a castigat Premiul special al juriului la Festivalul international al filmului din La Plata, Argentina.

Marele actor Stefan Ciubotarasu il interpreteaza pe Ion Creanga, iar asemanarea este izbitoare. Ajuns la batranete, personajul isi aminteste cu nostalgie de poznele din copilaria petrecuta in satul Humulesti. Filmul cuprinde sapte dintre schitele volumului Amintiri din copilarie: „La cirese”, „La scaldat”, „Calul Balan”, „Pupaza din tei”, „Badita Vasile”, „Cu plugusorul” si „Caprele Irinucai”. Rolul lui Nica este preluat de Ion Bocancea, care se dovedeste a fi foarte natural in interpretarea copilului nazdravan.

Cum filmul nu se mai bazeaza pe cantece si spectacole de culori, regizoarea apeleaza la un aspect natural, folcloric. Amintiri din copilarie demonstreaza ca un copil trebuie sa mai faca si boacane, sa se distreze si sa fie aventuros.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s