Balonul care nu poate fi spart

Exista anumite experimente care par de-a dreptul magice si trebuie neaparat incercate ca sa te convingi ca ceea ce citesti sau vezi intr-un filmulet pe internet se intampla cu adevarat in realitate. Un astfel de experiment este cel al Patului de cuie pentru baloane.

Te poti convinge foarte usor ca balonul care nu se lasa intepat de cuie nu este un truc de magician, ci un efect al modului in care functioneaza presiunea in fizica. Ai nevoie doar de:

  • 2 baloane
  • o cutie de piuneze

Umfla unul din cele doua baloane, leaga-l si aseaza-l usor pe masa, peste o piuneza. Ghici! Balonul se va sparge!

Umfla celalalt balon si leaga-l. Rastoarna restul cutiei de piuneze pe masa, aranjeaza-le astfel incat sa fie cu varful in sus si aseaza apoi balonul peste patul de cuie format, apasand incet, dar ferm. Surpriza! Balonul va rezista eroic atacurilor venite din partea piunezelor, fara sa se sparga.

Cum e posibil? 

Atunci cand atingi balonul cu o singura piuneza, toata presiunea se concentreaza in varful acesteia, iar balonul se sparge. Cand apesi insa balonul pe un pat de cuie, presiunea se imparte pe toate varfurile, astfel ca ele apasa cu o forta mult mai mica asupra balonului, iar acesta ramane intact.

Pot confirma acest lucru si prietenii nostri de la Fabrica de Experimente, care au realizat cu succes testul balonului pe patul de cuie:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s