Cum faci vid intr-un borcan

Te-ai gandit pana acum sa-i vorbesti copilului tau despre vid si ce inseamna acesta? Pana sa invete definitia vidului la ora de fizica si sa afle ca reprezinta absenta materiei dintr-un spatiu, ii poti prezenta piticului tau un experiment aproape magic, posibil datorita vidului. Astfel, notiunea va capata sens, iar copilul tau va vedea cat de fascinant este acest fenomen. In plus, ai cu siguranta in bucatarie toate materialele necesare:

  • Apa
  • Un borcan
  • O farfurie intinsa
  • Un prosop de hartie
  • Cateva fasii mici de hartie
  • Chibrituri

Folosind doar aceste materiale vei reusi sa faci ca borcanul sa se lipeasca de farfurie datorita vidului creat in borcan. Cum e posibil? Urmeaza pasii urmatori si vei afla:

Aseaza prosopul de hartie in farfurie, apoi toarna putina apa, cat sa umezesti uniform prosopul.

Ia trei fasii de hartie, da-le foc cu chibritul, arunca-le in borcan si aseaza repede borcanul cu gura in jos pe farfurie, apasand cu mainile pe borcan. Hartiile se vor stinge repede, dar mai asteapta cateva secunde, apoi ridica borcanul. Daca experimentul iti reuseste vei ridica si farfuria odata cu borcanul, lucru posibil datorita vidului format in interiorul borcanului.

Explicatia stiintifica:

Arderea hartiei face sa scada cantitatea de aer din borcan si sa apara o diferenta de presiune intre interiorul si exteriorul borcanului. Cu alte cuvinte, aerul din atmosfera incearca sa intre in borcan, pentru a reechilibra presiunea. Apa, insa, creeaza un “sigiliu ermetic” impreuna cu servetelul, farfuria si borcanul si face posibila mentinerea “vidului” (adica a lipsei de aer din interior), reusind sa tina farfuria lipita de borcan.

Experimentul care testeaza fenomenul vidului a fost deja realizat cu succes de prietenii nostri de la Fabrica de Experimente si il poti urmari mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s