Vitamine si minerale pentru o crestere armonioasa

Pentru functionarea optima a organismului, este esential sa avem o alimentatie plina de vitamine si minerale. Descopera aici cum este influentata cresterea copiilor de vitamine, minerale si alti nutrienti.

Alimentatia ideala a copiilor ar trebui sa cuprinda toate substantele necesare unei cresteri si dezvoltari armonioase. Ar trebui sa se bazeze pe multe legume, fructe, produse lactate si carne.

Copiii cu varsta intre 4 si 12 ani au mari nevoi energetice, si deci nutritive, insa apetitul este, in general, scazut. Astfel, alimentatia zilnica nu reuseste sa furnizeze acesti nutrienti, fiind necesara suplimentarea, pentru a evita orice carenta.

Preparatele multivitaminice previn si trateaza deficitul de vitamine, minerale si oligoelemente de diferite origini datorate necesitatilor crescute sau consumului redus. Un preparat multivitaminic ideal trebuie sa contina vitaminele si mineralele necesare, dozate pe baze stiintifice, pornind de la necesitatile copiilor pe grupe de varsta.

Preparatele multivitaminice vin in completarea alimentatiei zilnice sustinand dezvoltarea corpului, a sistemului nervos si intarirea imunitatii copiilor.

Performantele copilului in activitatile scolare sau in alte activitati stimulante din punct de vedere mental depind in mare masura de statusul sau nutritional.

Dintre vitamine, cele hidrosolubile sunt foarte importante pentru buna functionare a sistemului nervos (vit complex B si C).

Consumul scazut de vitamina B1 poate determina incapacitate de concentrare, confuzie in gandire, nesiguranta capacitatii de memorare, iritabilitate si depresie. Modificarile comportamentale la adolescenti, care rezulta intr-un comportament agresiv, au fost tratate cu succes cu vitamina B1.

Dietele din care lipseste vitamina B2 sunt de asemenea asociate cu modificari comportamentale, ca si cele provocate de lipsa vitaminei C. Copiii care consuma cantitati mici de vitamina C au reactii intarziate si pot manifesta oboseala. La copii foarte mici, deficitul de vitamina B12 poate provoca dizabilitati neurologice de durata.

Colina este un nutrient esential, strans legat de vitaminele din complexul B. Majoritatea colinei din organism este gasita in fosfolipide, din care cea mai intalnita este fosfatidilcolina, principala componenta a lecitinei. Colina este una din putinele substante capabile sa penetreze asa-numita „bariera sangvina a creierului”. Aceasta substanta reuseste sa patrunda direct in celulele creierului, unde produce o substanta ce stimuleaza memoria. Prin actiunea benefica protectoare asupra ficatului (metabolizarea lipidelor), contribuie la eliminarea toxinelor din organism. In acelasi timp, reduce nivelul colesterolului, impiedicandu-l sa se depoziteze pe peretii arterelor ori in vezica biliara.

Aportul necesar de colina al organismului poate fi asigurat din doua surse: prin sinteza in organism sau prin alimentatie. Capacitatea umana de a sintetiza colina este inconstanta, putand fi uneori insuficienta. Dieta umana normala furnizeaza suficienta colina pentru a sustine nevoile metabolice, categoriile potential vulnerabile la deficit fiind copiii in crestere, femeile gravide si care alapteaza. Alimentele bogate in colina sunt laptele, ficatul, ouale si arahidele.

Dintre minerale, este binecunoscuta importanta calciului in dezvoltarea si buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si in coagularea sangelui.

Tulburarile cauzate de carentele de fier sunt cele mai frecvente si apar in special in perioadele de crestere. Carentele de fier pot cauza anemii sau tulburari metabolice, pot impiedica dezvoltarea creierului si afecteaza capacitatea de lucru (ex. astenie, scaderea puterii de concentrare, scaderea apetitului, performanta educationala slaba in randul copiilor de varsta scolara).

Zincul, cel mai raspandit oligoelement din organism, este un component major implicat in vaz, auz, gust. Sustine functia imuna si este important in procesul de vindecare a ranilor. Deficitul de zinc duce la incetinirea cresterii, pierderea apetitului, afectiuni ale tesutului osos sau cutanat, intrzierea maturarii sexuale.

Iodul este necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Are rol important in procesul de crestere precoce si dezvoltare a celor mai multe organe, in special a creierului, mai ales, in perioada fetală, imediat dupa nastere si la copil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s