castel de nisip

Activitati pe plaja. Trucuri pentru un castel de nisip de poveste

Un castel de nisip implica doua elemente esentiale: o fundatie buna si… distractie in familie! Iata cateva trucuri in plus, pentru a construi din nisip cea mai rezistenta fortareata.

Sa construiesti un castel de nisip impreuna cu cei dragi este un proiect de familie atat de frumos si, zic eu, nemuritor. A-ti invata copilul sa construiasca un castel de nisip si oferindu-i sfaturi si secrete despre cum sa il faca rezistent sunt un fel de predare a stafetei, de la generatie la generatie.

Poate ca nu ti se pare cine-stie-ce sa construiesti un castel de nisip. Insa adevarul este ca, pentru a ridica o fortareata rezistenta, este nevoie sa depui putin efort si sa stii sa lucrezi in echipa. Este chiar un exercitiu foarte bun pentru colaborarea in familie.

Ai nevoie de:

  • lopeti pentru toata lumea (sa fie usoare; cu manere de lemn sau, pentru cei mici, cele clasice, de plastic);
  • cel putin doua galeti, pentru turnuri (una obisnuita, pentru a cara apa, si una fara fund, pentru a face formele);
  • un cutit de plastic, o lingura de plastic, o pensula mai mare (pentru realizarea detaliilor);
  • cateva baie de baut (pentru a indeparta excesul de nisip);
  • un aparat de fotografiat (pentru a imortaliza momentele).
Trucuri pentru un castel de nisip reusit

In primul rand, tine minte ca nu exista un mod gresit de a construi un castel de nisip. Ceea ce conteaza este sa va distrati in familie si sa va faceti amintiri. Insa, iata cum poti sa creezi o constructie frumoasa si stabila. Nu uita sa folosesti crema de protectie solara, intrucat s-ar putea sa stai mai bine de o ora sa construiesti castelul.

Alege locul potrivit. O astfel de constructie se realizeaza cel mai bine pe nisipul fin. Cum iti dai seama ca nisipul e bun pentru construit un castel de nisip? Expertii spun ca, daca te poti plimba cu bicicleta pe plaja respectiva, inseamna ca nisipul e numai bun pentru constructii.

Dar nu e obligatoriu. Chiar daca plaja ta nu trece de testul bicicletei, orice sculptura din nisip va iesi minunata, daca folosesti multa apa si daca stii sa presezi bine nisipul cu lopeti, picioare si maini.

Ca sa stii daca nisipul este suficient de umed, realizeaza o sfera din nisip si strange-o in mana cateva secunde. Daca sfera nu se crapa cand o freci in palma, nisipul este bun pentru construit.

Locul potrivit pentru a construi un castel de nisip este cat mai aproape de apa, astfel incat sa poti aduce apa cu usurinta. Ai grija! Urmareste cu atentie pana unde vin valurile si fa-ti spatiul de lucru aproape de acel loc. Daca nu tii cont de locul in care se sparg valurile, exista riscul ca apa sa iti distruga castelul.

Orice constructie (fie o casa, o sculptura sau… un castel de nisip) are nevoie de o fundatie rezistenta. Pentru a construi o fundatie buna din nisip, alterneaza intre a adauga nisip cu lopata, a-l umezi cu apa si a-l presa cu picioarele si cu lopata. Cu cat este mai extinsa fundatia si mai strans nisipul, cu atat mai usor iti va fi sa ridici o structura. Tine minte! Nu poti avea niciodata prea multa apa; foloseste cu incredere.

Pentru a realiza turnuri, foloseste o galeata fara fund. Intoarce galeata cu fundul in sus si adauga nisip, presandu-l in acelasi timp si, la nevoie, adaugand apa. Cand vei ridica galeata, vei descoperi ca ai un turn circular foarte frumos.

Pentru a evita orice problema cu marea, iti recomand sa sapi si un sant in jurul castelului. Ai grija! Nu te baza pe sant, cand iti construiesti castelul. Daca se umple cu prea multa apa, fundatia risca sa fie erodata si castelul se va prabusi.

Lucreaza la finisajele castelului din varf spre baza. Astfel, te asiguri ca nu iti distrugi opera cu nisip care pica de sus sau calcand pe castel. Sufla nisipul in exces, folosind paie de baut. Pentru a crea ferestre, usi si alte elemente de decor, un cutit de plastic poate fi foarte eficient.

Mai poti crea si niste turnulete originale, picurand nisip foarte ud (aproape lichid).

Te mai poti folosi de sticle de spray pentru a umezi castelul, in caz ca ai senzatia ca se usuca.

Adauga si ornamente, adunand scoici, cochilii, frunze, betigase, pietre si pene, de pe plaja. Poti face o vanatoare de comori in familie, pentru a gasi cat mai multe ornamente pentru castelul vostru.

Nu uita sa fotografiezi tot procesul, pentru a alcatui un album cu amintiri, odata ce ajungeti acasa. Tine minte! Castelul perfect sta in cat de mult te-ai distrat in familie!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Activitati pe plaja. Trucuri pentru un castel de nisip de poveste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s