Situatii cu risc de lovituri si traumatisme la copii

Situatii cu risc de lovituri si traumatisme la copii

In aceasta editie a emisiunii Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre situatiile in care bebelusii si copiii mici risca sa se loveasca la cap si despre semnele si traumatismele provocate. Descopera aici cum sa iti protejezi puiul si ce sa faci cand cel mic se loveste.

„Traumatismele la copilul mic si foarte mic (0-1 an), in general, nu au o gravitate foarte mare, pentru ca osul cutiei craniene este inca elastic”, explica dr. Mihaela Tobescu, medic primar neuropsihiatrie pediatrica. La aceasta varsta, loviturile usoare nu sunt periculoase, deoarece capul micutului isi revine rapid.

Totusi, sunt si situatii de traumatism cranian deosebit de grave la bebelusi. Un episod foarte des intalnit este cand copilul este leganat pe picioarele parintelui, pentru a adormi. Daca si parintele este foarte obosit si adoarme, copilul, fiind foarte relaxat, poate sa cada si sa se accidenteze serios.

La bebelusi, poti recunoaste semnele unui traumatism cranian, urmarind o schimbare radicala in comportamentul sau. Fie capata o somnolenta accentuata, devenind mult mai molesit decat era pana la incident, fie, dimpotriva, devine extrem de agitat, mult mai mult decat pana atunci.

Daca aceste semne sunt asociate si cu varsaturi puternice (copilul da afara chiar si apa pe care o inghite), modificari ale pupilelor sau convulsii, lucrurile sunt deja foarte grave, iar cel mic trebuie dus la un serviciu de neurochirurgie.

Sfaturi pentru protejarea copiilor mai maricei poti descoperi acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s