Sarcina si problemele pielii

Schimbarile hormonale din organismul tau sunt responsabile cu numeroase modificari pe care le vei observa in corp, incepand cu primele luni de sarcina. Dintre acestea, modificarile la nivelul pielii sunt dintre cele mai comune probleme care le necajesc pe viitoarele mamici. Iata care sunt acestea si cum le poti ameliora, acolo unde este posibil.

1. Tenul :

Multe gravide se pot lauda cu un ten mai luminos si mai curat in timpul sarcinii, dar sunt si cazuri in care, dimpotriva, tenul sufera modificari negative, de tipul petelor pe frunte si pe obraji, mai mici sau mai mari. Nu te ingrijora, este ceva normal, din cauza cresterii pigmentatiei sub influenta hormonala. Ai grija sa te protejezi intotdeauna in zilele de vara cu o crema de fata cu factor mare de protectie si nu sta foarte mult in soare.

O alta schimbare la nivelul tenului o reprezinta tendinta de ingrasare. Poti rezolva aceasta problema folosind creme de fata speciale pentru tenul gras. Daca tenul se ingrasa excesiv, poti avea surpriza aparitiei de cosuri pe fata. Consulta un medic dermatolog si nu lua niciun tratament decat daca acesta a fost aprobat de ginecologul tau!

2. Vergeturile :

Vergeturile sunt semne roz pe sani, burta, coapse si fese care se decoloreaza in timp, dar nu dispar de tot, ci devin asemanatoare unor cicatrice. Apar din cauza lipsei de elasticitate a pielii si a kilogramelor in exces luate in timpul sarcinii.

Este mai bine sa le previi, tocmai pentru ca ulterior nu mai pot fi tratate. Sfatul nostru este sa ai grija la greutatea corporala si, din trimestrul al II-lea de sarcina, sa folosesti creme speciale impotriva aparitiei vergeturilor.

S-a observat ca femeile care fac o activitate fizica sunt mai putin predispuse la vergeturi, deci incearca sa iti pastrezi tonusul muscular practicand exercitii pentru gravide, dar numai dupa ce ai aprobarea medicului ginecolog.

3. Linea nigra :

Cresterea pigmentatiei sub influenta hormonala va determina aparitia pe burtica gravidei a unei linii maronii – mai subtire sau mai lata – in functie de fiecare persoana in parte. Este unul din cele mai comune semne de sarcina si nu este nevoie sa il tratezi, pentru ca va disparea dupa nastere.

4. Varice :

Din cauza cresterii circulatiei sanguine din timpul sarcinii, pe picioare pot aparea vene umflate, uneori dureroase, cunoscute sub numele de varice. Poti fi predispusa la varice daca au mai existat cazuri in familia ta. Le poti preveni sau ameliora, daca ai grija:

• sa nu stai foarte mult in picioare – daca esti nevoita sa astepti, mai bine te plimbi decat sa stai pe loc;
• cand stai culcata, sa-ti tii picioarele mai sus decat capul;
• cand stai jos, nu sta picior peste picior;
• sa nu stai multa vreme asezata – daca esti la serviciu sau intr-o calatorie, fa pauze din cand in cand si plimba-te pentru a-ti imbunatati circulatia sanguina;
• nu purta pantofi cu toc sau prea stramti;
• ia vitamina C sub forma de suplimente sau consuma alimente bogate in vitamina C pentru a-ti imbunatati elasticitatea venelor;
• mentine-ti tonusul muscular facand exercitii fizice pentru gravide, inot sau pur si simplu plimbari pe jos ;
• poarta ciorapi special conceputi pentru prevenirea si tratamentul varicelor;
• supravegheaza-ti greutatea, avand grija sa nu iei multe kilograme in plus fata de greutatea recomandata in timpul sarcinii, fapt care ar agrava situatia.

In cele mai multe cazuri, dispar dupa nastere. Dar atentie: daca observi o inrautatire a aspectului varicelor, mergi de urgenta la medic, pentru a verifica daca nu ai tromboflebita.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s