Sarbatorim Luna Francofoniei

Saptamana trecuta, a inceput Luna Francofoniei. Pune-ti bereta pe cap, cumpara o bagheta si afla ce se intampla prin Bucuresti cu aceasta ocazie.

 

Anul 2013 marcheaza implinirea a douazeci de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF). Astfel, vor avea loc festivaluri de muzica si film in franceza si evenimente pentru cei mici.

Institutul Francez din Romania organizeaza numeroase manifestari ce marcheaza Luna Francofoniei in Capitala, dar si in alte orase din tara. Printre activitatile la care poti participa se numara: Gala Francofoniei, Zilele Filmului Francofon, concerte, concursuri, expozitii si spectacole de teatru.

In cursul acestei luni, va fi inaugurata Piata Francofoniei la Bucuresti, la intersectia dintre Bulevardul Libertatii si Calea 13 Septembrie.

Intre 19 si 20 martie, intre orele 09.00 si 18.00, Institutul Francez din Bucuresti organizeaza un eveniment pentru copii, numit „Franceza pentru cei mici”.Cu acest prilej, va fi lansat unui kit pedagogic pentru predarea limbii franceze la gradinita. Apoi, un spectacol de marionete al trupei Fantastique! se va desfasura special pentru copiii care vor participa la ateliere.

Pe 21 martie va fi organizata Gala Francofoniei, la Casa Radio din Bucuresti, impreuna cu Societatea Romana Radio si in cooperare cu GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutelor francofone in Romania). In cadrul Galei, va fi comemorat parcursul Romaniei de-a lungul celor 20 de ani, in randul Francofoniei.

La cinematograful Elvira Popescu, se vor desfasura Zilele Filmului Francofon, intre 22 si 28 martie. Institutul Francez a dedicat aceste zile Africii – gazda ultimului Summit al Francofoniei, din octombrie 2012.

Pe 27 martie, Institutul Francez va asteapta la o seara franco-araba.

Pe 4 aprilie, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expozitiei „1993-2013 – Repere francofone in Romania”. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate documente si fotografii de arhiva referitoare la aderarea si apartenenta Romaniei la OIF.

Programul complet al evenimentelor se regaseste, in limba franceza, pe site-ul Institutului Francez. In plus, Ministerul roman al Afacerilor Externe a lansat un portal, unde puteti afla mai multe despre istoria Romaniei ca stat francofon.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s