Sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare

Astazi il sarbatorim pe unul dintre cei mai insemnati voievozi din istoria tarii noastre: Stefan cel Mare.

Sfantul Stefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei intre anii 1457 si 1504. Este cunoscut ca un aparator al crestinitatii. Pe vremea sa, o Moldova prospera se intindea de la Carpatii rasariteni pana la Nistru. A domnit timp de 47 de ani (un adevarat record), iar in timpul sau a dus lupte impotriva Imperiului Otoman, Regatului Poloniei si cel al Ungariei.

Se spune ca, dupa fiecare lupta castigata, Stefan cel Mare ridica o biserica. Astfel, de-a lungul domniei sale, au fost zidite 44 de lacasuri de rugaciune, biserici si manastiri.

In biserica mare din Manastirea Neamtu, se pot citi cateva cuvinte ale sale care atesta credinta sa de nestavilit: „Doamne Hristoase, primeste biserica aceasta, pe care am zidit-o cu ajutorul Tau, intru slava si cinstea Sfintei si slavitei Tale Inaltari de la pamant la cer; si Tu, Stapane, acopera-ne cu mila Ta de acum si pana in veac”.

Stefan cel Mare a murit in 1504 si a fost inmormantat la Manastirea Putna. In 1992, voievodul a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. De atunci, pe 2 iulie, ne amintim de un om extrem de marcant in istoria noastra, Sfantul Stefan cel Mare.

sursa foto: crestinortodox.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s