Pregatirea pentru gradinita

Gradinita este puntea care asigura trecerea de la familie la colectivitate. Daca dorim sa ne inscriem copilul la gradinita, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

  • varsta: propice incepand cu doi ani jumate;
  • starea de sanatate: daca este un copil care se imbolnaveste des, este bine sa mai amanam putin mersul la gradinita, pana reusim sa-i intarim sistemul imunitar;
  • deprinderile pe care si le-a format: daca merge singur la baie sau inca face pe el, daca poate manca sau bea singur;
  • capacitatea de a se obisnui cu un mediu nou, de relationa, de a se adapta;
  • programul pe care si l-a format pana la acel moment, incluzand orele de masa, de somn, de plimbare;
  • restrictiile alimentare, daca este cazul.

Toate aceste date corelate ne vor ajuta sa gasim gradinita potrivita pentru copilul nostru, eventual alegand un program scurt pentru inceput. Dupa ce ne-am hotarat, iar copilul a fost inscris, urmeaza o perioada in care el trebuie sa “testeze” terenul, sa ia contact direct cu cea de-a doua casa pe care o va avea de acum inainte. De aceea, va trebui existe o perioada de acomodare la inceput si sa mearga la gradinita cu cel putin o luna inainte ca mama sa inceapa serviciul.

Pregatirea pentru gradinita o vor face parintii atat pentru copil, cat si pentru ei insisi. De multe ori, parintii, si in special mamele, nu mai rezista sa-si vada puiul plangand si il retrag de la gradinita, incercand sa gaseasca o alta solutie. Integrarea copilului este un moment tare greu, dar nu imposibil.

La inceput, copilul plange si refuza sa mearga la gradinita, implorandu-si parintii si fiind foarte trist cand se discuta despre subiect. Aceasta perioada poate dura de la doua saptamani la doua luni. Dar exista si reversul, atunci cand copilul merge cu placere in primele zile, dupa care, brusc, nu mai vrea, nu ii mai convine nimic. Ambele situatii au aceeasi solutie: parintii sa fie tari, fermi, pentru ca daca le simte sovaiala, copilul va prinde curaj si se va incapatana si mai tare. Copilul poate primi mici cadouri sau atentii pentru a fi stimulat sa mearga din nou la gradinita, parintii pot sta mai mult in parc cu el, sau il duc la teatru, etc.

O solutie care sa previna aceste crize este sa-l ducem pe micut in vizita, pentru a cunoaste locul pana la inceperea propriu-zisa a anului scolar. Discutam cu el despre ce inseamna gradinita si mai ales nu il amenintam cand face vreo prostioara, ca: “Daca nu esti cuminte, te duc la gradinita!”. Incercam sa gasim si alti copii care sunt deja la gradinita si-i rugam sa povesteasca ce fac ei acolo. Il asiguram permanent ca nu il abandonam ducandu-l acolo, ca ne gandim la el si ca suntem in preajma.

Gradinita ii va oferi copilului posibilitatea de a-si pune in valoare personalitatea, de se exterioriza, ii antreneaza capacitatea de memorare, atentia, vointa si perseverenta, il disciplineaza (copilul se obisnuieste sa stea pe scaunel la lectie, sa nu vorbeasca neintrebat, sa ceara voie pentru anumite lucruri). Va lega prietenii cu colegii si, in unele cazuri, isi va schimba si obiceiurile alimentare : daca pana atunci nu manca anumite alimente, poate sa inceapa sa le prefere datorita faptului ca ceilalti copii le mananca.

Exista insa si dezavantaje ale gradinitei: la inceput se va imbolnavi destul de des, deoarece intra in contact cu foarte multi copii, iar fiecare are proprii microbi. Dar cu timpul, cel mic isi va forma anticorpii necesari.

Asadar pregatiti-va din timp, cu rabdare, buna dispozitie si perseverenta. Nu uitati aparatul foto, batistutele pentru a va sterge lacrimile si ghozdanelul cu schimburi, o sticluta de apa, prosopelul si tot ce mai considerati ca-i va trebui copilului, chiar si jucaria lui preferata.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s