Pasii pentru a raporta un abuz sexual

Pasii pentru a raporta un abuz sexual

Ne este greu sa vorbim despre abuzuri sexuale chiar si cand li se intampla adultilor, cu atat mai mult cand este vorba despre un copil. Totusi, este important ca oricine sa cunoasca si sa inteleaga pasii pe care trebuie sa ii urmeze, in cazul unui abuz sexual. La Meditatii pentru parinti, vorbim despre ce pot face copiii, parintii sau alti adulti in astfel de situatii.

La inceputul fiecarui an, Telefonul Copilului publica bilantul anului precedent, cu privire la apelurile primite de la copii si parinti, problemele raportate si alte date statistice. Anul acesta, bilantul releva si date legate de abuzurile sexuale raportate pe parcursul anului 2017.

Ca urmare, am vrut sa aflam direct de la sursa – de la Catalina Surcel, Directorul Executiv al Asociatiei Telefonul Copilului – ce se intampla cand este raportat un abuz sexual si ce ar trebui sa faca cei care suna la 116 111 (Telefonul Copilului).

Abuzul sexual este un subiect atat de sensibil, atat de delicat, incat copiilor le este foarte greu sa verbalizeze, a spus Catalina Surcel. De aceea, de multe ori, nu copiii sunt cei care suna, ci membri ai familiei extinse sau alte persoane care au cunostinte despre astfel de cazuri.

Multi dintre cei care suna nu doresc ca specialistii de la Telefonul Copilului sa faca demersuri spre rezolvarea situatiilor. De frica sau de rusine, copiii prefera sa pastreze informatiile confidentiale si sa primeasca in schimb consiliere psihologica sau juridica.

Insa Asociatia Telefonul Copilului colaboreaza cu institutii abilitate, precum inspectoratele scolare, Inspectoratul General al Politiei Romane si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Asa ca, toti cei care suna sunt incurajati sa mearga mai departe, pentru rezolvarea unui potential abuz sexual.

Mai multe despre ce poti face in astfel de cazuri iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

Pentru orice fel de probleme, poti contacta Telefonul Copilului fie la numarul 116 111, fie pe adresa de e-mail vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro.

Aceasta emisiune face parte din seria de emisiuni despre Educatie Sexuala pentru Parinti. Scopul acestui material este de a informa parintii, pentru ca noi credem ca un parinte informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Fiecare parinte e liber si responsabil sa isi educe copilul asa cum crede de cuviinta.

Textul materialului este realizat pe baza informatiilor transmise de specialistul intervievat si reprezinta parerea personala a acestuia, bazata pe studii stiintifice, experienta personala si profesionala. Informatiile acestea nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s