Mirela Horumba: Educatia copilului incepe cu dezvoltarea personala a parintelui

Mirela Horumba: Educatia copilului incepe cu dezvoltarea personala a parintelui

La Happy Music cu Ruxandra si Marius, am avut-o invitata pe una dintre castigatoarele de la Gala Itsy Bitsy – Lideri pentru Liderasi. Mirela Horumba, psihoterapeut, este unul dintre liderii anului 2017 in parenting. Ca urmare, am stat de vorba cu ea despre miturile din parenting, despre educatia copilului si despre ce inseamna a-i oferi copilului libertate. Daca ai ratat interviul, asculta podcastul aici.

„Parintii, nu numai din Romania, sunt tributari unor pseudo-modele sanatoase”, este de parere Mirela Horumba.

Din experienta ei, falsii guru in parenting, care promoveaza cresterea copiilor in libertate totala si prietenia dintre parinti si copiii lor, influenteaza negativ relatiile din familie. „Nu am cum sa fiu prieten cu copilul meu, pentru ca relatia de prietenie este o relatie de reciprocitate, este o relatie simetrica. Eu sunt intr-o relatie de autoritate parentala – prin definitie, eu trebuie sa pun reguli, limite”, a mai spus ea.

Cat despre libertatea copilului, Mirela ne-a amintit faptul ca cei mici nu sunt suficient de maturi incat sa isi asume deciziile, astfel incat este nevoie sa facem o diferenta intre libertatea fizica si cea emotionala. „Frustrarile sanatoase si corect insotite ale copilului creeaza rezilienta de care el are nevoie mai tarziu, ca sa faca fata vietii.”

Tot cu privire la parenting si educatia copilului, psihoterapeuta i-a indemnat pe parinti sa isi constientizeze propriile defecte si nevoie, pentru a nu le pune in carca micutilor.

Educatia copilului incepe cu dezvoltarea personala a parintelui.”

Mai multe despre miturile in parenting poti afla ascultand podcastul de mai jos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s