Mai stii aceste jocuri cu mingea?

Se apropie vara si, in curand, va fi prea frumos ca sa mai stam in casa si ne vom dori sa petrecem toata ziua prin parcuri. Pregateste-te din timp si invata-ti micutul jocuri din copilaria ta. Nu mai stii regulile? Iti amintim noi cateva dintre clasicele jocuri cu mingea.

Mai tii minte cand te intorceai din parc julit(a) in genunchi, cu pantalonii verzi de la iarba si hainele pline de praf? Poate ca nu este chiar o imagine idilica, dar iti amintesti si cat de fericit(a) erai dupa o astfel de iesire si dupa atata alergat?

E momentul sa ii „predai stafeta” si copilului tau, invatandu-l cateva dintre cele mai amuzante jocuri cu mingea.

  • Inghetata

Se joaca in minim 4 copii. Toti jucatorii stau in picioare intr-un cerc si isi arunca mingea de la unul la altul, fara a respecta o ordine anume. Cine nu prinde mingea ramane „inghetat” in pozitia in care scapat-o si nu mai are voie sa se miste pana nu cade mingea din nou (caz in care, alt jucator ramane nemiscat). Jocul devine din ce in ce mai amuzant, pe masura ce fiecare copil incearca sa arunce mingea cat mai repede sau cat mai greu de prins.

  • Ratele si vanatorii

In acest joc, doi copii vor fi vanatorii, iar restul jucatorilor sunt ratele. Vanatorii stau de o parte si de alta a terenului, iar ratele la mijloc. Vanatorii arunca mingea unul spre altul, incercand sa nimereasca o rata. Daca este atinsa, rata iese din joc. Bineinteles, ultima rata ramasa in joc este si cel mai apreciat jucator (pentru ca a rezistat cel mai mult). In momentul in care un jucator din mijloc prinde mingea in maini, are o viata in plus. Ideal ar fi sa se stabileasca un timp in care vanatorii pot elimina ratele; astfel, jucatorii din mijloc vor fi mai motivati, intrucat, daca expira timpul, ratele castiga.

  • Tarile

Pentru a juca „Tarile”, ai nevoie si de o creta. Deseneaza pe asfalt un cerc mare mare, pe care il imparti in mod egal la numarul de jucatori. (Ideal, ar trebui sa fie cam 4-5 jucatori.) Fiecare copil isi alege un nume de tara, pe care il scrie in bucatica sa de cerc. In urma unei numaratori, se stabileste cine incepe.

Jucatorul care incepe arunca mingea in sus, strigand numele uneia dintre tarile aflate in cerc. In acest timp, ceilalti copii alearga cat mai departe de cerc

In momentul in care jucatorul a carui tara a fost strigata prinde mingea si striga „Stop”, toti cei care fug trebuie sa se opreasca. Copilul care a prins mingea trebuie sa incerce sa il nimereasca pe unul dintre ceilalti jucatori; daca reuseste, ii va lua o bucatica din tara, iar daca nu, i se ia lui o bucatica din tara.

Ce alte jocuri cu mingea mai stii? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s