La multi ani, de Sfantul Ilie!

In data de 20 iulie il praznuim pe Sfantul Ilie, divinitatea populara a Soarelui si a focului – Sant-Ilie. Iata cateva traditii ce tin de aceasta zi.

Sant-Ilie provoaca tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina.

Se spune ca, pana pe 20 iulie, nu este voie sa se consume mere si nici nu este bine ca aceste fructe sa se bata unul de altul, pentru a nu atrage grindina. In schimb, de Sfantul Ilie, merele sunt duse la biserica pentru a fi sfintite. In credinta populara, doar in acest mod fructele devin mere de aur pe lumea cealalta.

Tot in aceasta zi, se culeg plante de leac, cum ar fi busuiocul. In trecut, femeile duceau busuiocul la biserica pentru a fi sfintit, iar apoi, ajunse inapoi acasa, il puneau pe foc. Foloseau cenusa rezultata in scopuri terapeutice.

De Sfantul Ilie, romanii isi aminteau si de sufletele mortilor, mai ales de cele ale copiilor morti. Femeile scuturau un mar si dadeau de pomana merele cazute copiilor straini. Astfel, se spunea ca mortii se veselesc.

Se mai crede si astazi ca, daca tuna de Sant-Ilie, toate fructele din livezi vor avea viermi, iar alunele vor seca.

Sfantul Ilie marcheaza si mijlocul verii pastorale. La aceasta data, ciobanii coboara in sate pentru prima data dupa plecarea cu oile la stana. Cu aceasta ocazie, ciobanii le aduc sotiilor sau iubitelor furci de lemn pentru tors si se organizeaza numeroase targuri si iarmaroace.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s