Inotul – sportul perfect pentru copilul tau

Inca de mici, copiii trebuie sa fie obisnuiti sa practice un sport. Sportul inseamna sanatate, educatie, socializare si relaxare. Un sport potrivit pentru copii este inotul, despre care poti afla mai multe de la dl. Marius Grigore, antrenor de inot.

Interviu realizat cu dl. Marius Grigore, antrenor de inot, in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni

A: Este adevarat ca inotul se poate practica si iarna?

M: O problema este aceea ca parintii asociaza inotul cu vara. Foarte putini oameni stiu insa ca inotul ajuta la intarirea sistemului imunitar. Acum sunt bazine care ofera mult mai multe facilitati: vestiare, dusuri, zone unde te poti usca la par, iar copilul nu raceste la dus sau in vestiar. El raceste daca iese afara imediat dupa ce s-a imbracat. Este normal, pentru ca si in casa daca sta si iese apoi afara, direct la -10°, ii apare sigur un soc termic. Le spunem tuturor parintilor care pleaca de la bazin ca, dupa ce il usuca si porii inca raman deschisi, sa mai stea 10 minute in hol. Organismul se aclimatizeaza si nu mai este niciun fel de problema.

A: Este un avantaj sa stii sa inoti. Te ajuta sa socializezi si, in plus, inotul este un sport sanatos. La ce ajuta inotul? Care sunt beneficiile unui copil care face inot?

M: Copilul traieste in lichid inca de cand este in burtica mamei. Daca el a trait o perioada buna de timp acolo, inseamna ca ii prinde bine. Pentru orice fel de accident, aproape toti medicii recomanda inotul pentru recuperare. De exemplu, prin “plutire” se face un efort care nu solicita organismul, pentru ca se disipa toata greutatea corpului si toate miscarile se fac mult mai usor.

A: Inseamna ca inotul dezvolta, dar si “inalta”?

M: In general sportul ajuta. Sunt anumite legende care spun acest lucru legat de inaltare. Sa spunem, insa, ca inotul “subtiaza”.

A: De la ce varsta poate incepe un copil sa practice inotul?

M: In general, un copil poate incepe inotul de la varsta de 3 ani, dar la noi, de exemplu, vin si copii mai micuti, care sunt mai dezvoltati.

A: Poate invata sa inoate un copil cu varsta de 3 ani? Se poate comunica usor cu el?

M: Daca tu cobori la nivelul de joaca al unui copil de 3 ani, sigur il captezi. Avem jucarii cu care incercam si reusim sa il captam pe copil, sa ne apropiem de el si sa il determinam sa faca tot, singurel.
Avem animalute pe care le aruncam in apa si plutesc; le repetam numele impreuna, apoi le aruncam in apa si daca reusesc sa il conving sa mergem impreuna sa le adunam, intram incet in apa. Sunt situatii in care copilul nu vrea si atunci nu insist. Il las, vorbesc cu el, il linistesc, pentru ca el nu trebuie sa plece speriat de la bazin, nu trebuie sa vada ca ceva i se impune sau il tin langa mine pe mal, il trimit sa se imbrace si il iau ca asistent. Ii spun ca impreuna cu mine este profesor si trebuie sa le spunem celorlalti ce trebuie sa faca.

A: Cum se desfasoara programul vostru? Cand si unde va poate intalni lumea?

M: Lucram si la Complexul National Lia Manoliu insa acum este in renovare. Mai sunt inca doua bazine cu care suntem in negocieri pentru a putea semna un contract. In principiu, toate informatiile le pot gasi pe site. Cei micuti, grupele de 3-5 ani pot intra pe www.juniorswim.ro, iar copiii mai mari pot intra pe www.bsc.com.ro. Ne-am gandit sa gasim o solutie si pentru cei care nu pot veni in cursul saptamanii, astfel ca vom lucra si sambata si duminica. Programul este pana spre ora 12:00, pentru ca la pranz copiii mai mananca, fiecare are un program, totusi este weekend si in general dupa amiaza este rezervata pentru alte activitati.

A: Din punctul tau de vedere, de ce inotul este recomandat de catre medici ca fiind cel mai bun sport pentru copii?

M: Inotul ofera o educatie curata. In grupele mari am creat modele pentru cei mici pentru ca atunci cand ai un tel pe care sa il urmezi, e foarte important. Organizam tabere in care copiii socializeaza.

A: Stiu ca voi organizati si tabere de ski. Veti avea in curand astfel de tabere?

M: Da, in curand vom pleca in tabara la Busteni. Este o tabara pentru copiii mai mari iar mai tarziu vom face o tabara si pentru copiii mici, de gradinita.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s