IKEA si Itsy Bitsy aduc in prim plan rolul tatilor in cresterea bebelusilor

IKEA incurajeaza implicarea ambilor parinti in cresterea copiilor printr-un beneficiu oferit angajatilor sai care au devenit recent tati. Stabilitatea la locul de munca, teama ca nu se pricep sa ingrijeasca un bebelus, dar si birocratia sunt cateva dintre motivele pentru care numarul tatilor din Romania care isi iau concediu de crestere a copilului este redus. Acestea sunt concluziile chestionarului online realizat de Itsy Bitsy FM in perioada noiembrie-decembrie 2018. 

IKEA a facut un pas important pentru incurajarea tatilor sa aleaga concediul paternal: o luna platita de concediu paternal pentru tatii din IKEA Romania. Decizia face parte din abordarea mai ampla a organizatiei IKEA South East Europe de promovare a Egalitatii de Gen in societate.

La masa rotunda cu tema “Rolul tatilor in viata bebelusilor”, organizata pe 12 decembrie de Itsy Bitsy FM si IKEA s-au pus in discutie modalitati de incurajare a tatilor din Romania sa opteze pentru concediul de ingrijire a bebelusului, pentru crea o relatie mai apropiata tata-copil. Pentru dezvoltarea egalitatii de gen acasa si la munca este nevoie si de implicarea angajatorilor care pot incuraja tatii sa stea acasa cu copilul prin politici de HR.

IKEA: o luna platita de concediu parental pentru tati

IKEA South East Europe a inteles aceasta nevoie si a introdus un nou beneficiu pentru a veni in sprijinul angajatilor sai care au devenit recent parinti, aratandu-le astfel ca IKEA apreciaza echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.

Astfel, toti angajatii IKEA Romania care au devenit tati pot beneficia de o luna platita de concediu paternal pentru a sta acasa cu copilul, de indata ce partenerele se intorc la munca.

„La IKEA, credem ca timpul petrecut alaturi de familie este important pentru a avea un echilibru intre munca si viata personala, dar si angajati mai multumiti si mai productivi. Beneficiul care se aplica tuturor tatilor din IKEA SEE va da angajatilor ocazia de a petrece mai mult timp impreuna cu familiile lor, va creste nivelul de intelegere a angajatilor cu privire la importanta impartirii muncii acasa si va facilita reintoarcerea partenerelor la locul de munca. Prin aceasta masura vrem sa le aratam angajatilor nostri ca ii apreciem atat in rolul pe care il au la locul de munca, cat si in cel de acasa”, spune Violeta Nenita – manager de magazin IKEA Bucuresti.

Este un beneficiu suplimentar oferit de IKEA Romania angajatilor sai, in completarea a ceea ce ofera statul prin lege.

Psihologii spun ca, pe termen lung, rezultatele sunt benefice de ambele parti.

“Implicarea tatilor in cresterea copiilor inca de la inceput este cel mai bun lucru care se poate intampla atat copilului, cat si parintelui. Tatal pune o baza pentru satisfactia conectarii la viata de familie si la o relatie implinitoare cu copilul (si mama!) la orice varsta ulterioara. Copiii sunt mai echilibrati, mai deschisi la experiente, mai rezilienti si mai creativi. Daca am avea o generatie, doua de tati prezenti si implicati la scara larga am vedea schimbari sociale. Ca proces insa, implicarea tatalui inca de la nasterea copilului este dificila si are nevoie de suport, iar angajatorii il pot oferi cu beneficii certe si pentru institutie,” este de parere Bogdan Ion, psihoterapeut si psiholog.

Potrivit chestionarului realizat online, pe site-ul www.itsybitsy.ro, tatii care au beneficiat de o luna de concediu de crestere a copilului spun ca aceasta experienta a adus multe schimbari bune in viata lor.

„Este un inceput de responsabilizare in rolul de tata si apropiere de copil. M-a ajutat sa inteleg eforturile pe care le face mama si nu doar sa consider ca <<sta acasa cu copilul>>. Cresterea unui copil inseamna efort, dedicare, rabdare”, declara un tata care a apreciat sansa de a construi o relatie buna cu copilul sau, inca din primii ani de viata.

Alti tati au fost incantati sa ia o pauza de la responsabilitatile de serviciu si sa se bucure de familie. Motivele si beneficiile sunt diverse, dar toate sustin concluzia specialistilor care recomanda ca acest drept legal sa devina o normalitate in viata oricarui tata din Romania.

„Din chestionarul pe care l-am aplicat in mediul online Itsy Bitsy, cei 271 de respondenti -parintii cu copii de pana in 7 ani, au mentionat ca principalele 5 motive pentru care tatii nu isi iau luna de concediu de crestere a copilului sunt ca: nu le permite angajatorul (desi e un drept legal), considera ca nu se pricep sa creasca copii sau fac referire la birocratia mare cu “dosarul”, indemnizatia mai mica decat salariul, credinta ca doar femeiile se ocupa de copii. Alte motive secundare sunt ca: tatii nu vor sa amane problemele de serviciu, nu cunosc legislatia, credinta ca societatea ii judeca sau sunt freelanceri si nu isi permit luxul de a renunta la munca”, ne-a spus Nadia Tataru, director si cofondator al Itsy Bitsy FM.

La masa rotunda despre „Rolul tatilor in viata bebelusilor” au participat: reprezentanti ai IKEA SEE, Itsy Bitsy FM, Autoritatii Nationale pentru Protectia Copiilor si Adoptie, specialisti implicati din partea ONG-urilor: UNICEF, Organizatia Salvati Copiii, World Vision, Edulier, Fundatia Comunitara Bucuresti, Asociatia Step by Step, Asociatia KinetoBebe, SOS Satele Copiilor, Asociatia Parintilor Isteti, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – invatamant Preuniversitar, deputatul Nicolae Andrei, psihologi, influenceri si bloggeri de parenting, presa, manageri de resurse umane din mari companii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s