Fructe si legume – beneficii dupa culori

Culorile alimentelor pot fi un indiciu foarte util asupra beneficiilor lor. Asadar, iata ce avantaje regasim la fructe si legume, ordonate dupa… cromatica.

Cele mai multe fructe si legume contin multe vitamine, minerale si o sumedenie de alte substante nutritive. Si, daca in mod normal ne luam dupa gust si sezon cand alegem fructe si legume, hai sa schimbam nota putin si sa ne luam dupa culoare. Fiecare culoare indica diferite feluri de nutrienti. De aceea, cel mai bine este ca masa ta sa arate ca un curcubeu.

  • Rosu

Fructele si legumele rosii contin licopen (antioxidant puternic, anticancerigen). Acest carotenoid, ce ajuta corpul sa produca vitamina A, s-a dovedit a reduce riscul de cancer (mai ales cel de prostata) si protejeaza organismul impotriva atacurilor de cord.

Exemple de alimente rosii: rosiile (in primul rand), zmeura, pepenele rosu, varza rosie, ciresele, capsunile, sfecla.

  • Verde

Alimentele verzi sunt bune pentru ochi, oase si dinti. Sunt o sursa bogata de vitamina K (coaguleaza sangele), clorofila (necesara in detoxifiere), luteina (antioxidant), acid folic (pentru o sarcina sanatoasa), potasiu, vitamina C si calciu. Acestea ajuta la echilibrarea tensiunii, evitarea bolilor cronice si imunizarea organismului.

Exemple de alimente verzi: Broccoli, varza, varza de Bruxelles (aceste plante crucifere mai apara organismul si de anumite cancere)

  • Galben si portocaliu

Dupa cum bine banuiesti, aceste fructe si legume contin multa vitamina C. Insa, pe langa asta, cele mai multe alimente galbene si portocaliu sunt bogate in betacaroten (un antioxidant excelent – in organism, se transforma in vitamina A, ce ajuta la vederea pe timpul noptii si contribuie la sanatatea pielii, a dintilor si a oaselor). De asemenea, fiind la granita intre alimentele rosii si cele verzi, contin multi nutrienti asemanatori: flavonoizi, licopen, potasiu.

Exemple de alimente galbene si portocalii: citricele, ananasul, morcovii, mango, pepenele galben, dovleacul, piersicile.

  • Albastru si mov

Pigmentul care le confera alimentelor aceste culori se numeste antocianina – un antioxidant puternic, foarte bun impotriva bolilor cardiovasculare si un anticancerigen util.

Exemple de alimente albastre si mov: vinetele, coacazele (foarte bune ca antioxidanti si cu un continut bogat de vitamina C), murele, prunele.

  • Alb

Alimentele albe sunt bogate in fibre si iti apara organismul de colesterolul marit. In plus, iti pot reduce riscul de atac de cord.

Exemple de alimente albe: merele, perele, bananele, conopida si castravetii.

Tie care fructe si legume iti plac cel mai mult?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s