Cum transformi 2 cercuri de hartie intr-un patrat

Matematica poate fi extrem de distractiva! Noi ne-am convins de acest lucru atunci cand am vazut doua cercuri de hartie transformandu-se intr-un patrat. Pare de-a dreptul magic, de aceea vei dori sa incerci si tu acest truc geometric. Este pe cat de simplu de pregatit, pe atat de usor de realizat.

Iata ce materiale iti trebuie:

  • 2 fasii de hartie de lungimi egale
  • Banza adeziva (scotch)
  • Foarfeca

Ce ai de facut: 

  1. Prinde capetele primei fasii de hartie pentru a forma un cerc, apoi lipeste-le cu banda adeziva.
  2. Trece apoi cealalta fasie de hartie prin cercul format si lipest-i capetele, formand un nou cerc. Vei obtine, astfel, un inel de hartie intr-un alt inel de hartie (asemenea unor zale de lant).
  3. Lipeste bine cele doua cercuri, folosind scotch atat pe o parte, cat si pe cealalta.
  4. Ia foarfeca si taie cu grija unul din cercuri pe mijloc, de-a lungul sau. Vei obtine astfel doua cercuri prinse intre ele de o banda de hartie dreptunghiulara.
  5. Pentru a forma patratul de hartie mai ai de facut un singur pas: taie banda care uneste cele doua cercuri pe mijloc, dintr-un capat in altul.
  6. Desfa cu grija forma de hartie si vei putea admira un patrat perfect din hartie, realizat din doua cercuri si cateva taieturi potrivite.

Te poti convinge de reusita acestui truc urmarind filmuletul de mai jos (iar apoi povesteste-ne, in rubrica de comentarii, cum a decurs propriul experiment matematic):


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s