Cum stabilim reguli pentru copii?

Stabilirea unui set de reguli in cadrul familiei, dupa care atat cei mici cat si adultii sa incerce sa se ghideze, determina o atmosfera armonioasa si ordonata in casa. Comunicarea si implementarea acestor reguli nu este o sarcina usoara pentru parinti, de aceea psihologul Sorin Lucaci, invitat la radio Itsy Bitsy, a oferit cateva recomandari privind modul de abordare.

In general, parintii stiu ce doresc de la copiii lor, dar cand vine vorba de lucruri concrete, le este mai greu sa le comunice si sa le mentina. Astfel, dupa stabilirea acestor reguli, este important ca ele sa fie respectate de catre toti membrii familiei, pentru a avea rezultate. Un alt punct al reusitei depinde de o comunicare sanatoasa si eficienta.

Parintii nu ar trebui sa ii impuna copilului, in primul rand, ci sa stabileasca un set de reguli si de limite. In felul acesta, ii cultivam copilului capacitatea de a discerne. Adica: “Stiu ca parintii mei imi doresc binele”. Faptul ca se poarta cu mine cu compasiune, blandete, intelegere, dar totusi cu fermitate, inseamna ca ei imi vor binele si atunci trebuie stabilite niste reguli si limite – ce trebuie sa faca, ce este bine sa faca/ ce nu este bine sa faca”, sustine psihologul Sorin Lucaci.

Setul de reguli stabilit de parinti ii va invata pe cei mici sa devina responsabili si sa intelega ca ei sunt singurii care pot avea control asupra propriului comportament.

Va invitam sa ascultati materialul de mai jos, pentru a afla recomandarile oferite de psihologul Sorin Lucaci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s