Cum putem preveni cariile

Stim ca aparitia cariei dentare conduce la situatii neplacute. De obicei, copilul nu vrea sa mearga la medic pentru ca ii este frica, insa durerea persista si el continua sa planga. Ce metode de prevenire pot aplica parintii pentru a evita astfel de situatii?

Interviu realizat cu Loredana Dumitrascu in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”, realizata de Adriana Titieni

A: Cum am putea preveni cariile dentare?

I: Cel mai important ar fi sa ne gandim ca dintii sunt cu noi toata viata. Un copil trebuie sa aiba dinti sanatosi de la inceput, din prima copilarie, ca sa nu aiba probleme pe parcursul vietii, iar cel mai bine ar fi sa mergem la medicul dentist din sase in sase luni. Atunci se poate surprinde orice carie in stadiul de inceput. In primele stadii se poate face un tratament preventiv, o fluorizare in care smaltul sa fie remineralizat.

A: Ce este fluorizarea?

I: Fluorizarea reprezinta o aplicare a unor substante special facute, care contin o anumita cantitate de fluor, ce intra in structura smaltului, iar acesta devine mai rezistent la carie – acea cavitate care se formeaza in smaltul dintelui. Caria nu apare din senin, ci in urma contactului smaltului cu microbii din alimente, din lucrurile pe care copilul le baga in gura; pe langa microbi exista si alte cauze ce favorizeaza aparitia cariilor.
Alimentatia din zilele noastre se bazeaza pe o multime de alimente rafinate si glucide, iar prajiturelele, painea, caramelele.. toate predispun la aparitia cariilor, pentru ca nu stam sa ne spalam pe dinti imediat dupa ce am consumat o acadea sau o caramea.

Daca avem o foarte buna curatenie dentara, putem curata resturile de alimente si atunci microbii nu au zahar pentru a se hrani. Ideal ar fi ca imediat dupa ce ne-am trezit sa ne spalam pe dinti, inainte sa mancam, pentru ca in timpul noptii microbii se inmultesc. Seara, dupa ce am terminat de mancat trebuie sa ne spalam pe dinti si sa nu mai bem sau sa mancam nimic dupa. 

Un parinte care are carii trebuie sa fie constient ca si copilul lui a mostenit aceasta predispozitie de a face carii. Ar trebui sa avem grija si sa il ducem la medic inca de mic, de cand ii apar dintii si se pot face diverse metode preventive: un periaj sau o fluorizare.

Parintele trebuie sa vada care este evolutia dintilor, cum au erupt, cum arata, daca exista spatii intre dinti. Nu trebuie sa ii dam copilului dulciuri la fiecare masa pentru ca nu sunt bune nici pentru sanatatea sa generala, nici pentru cea dentara. Sucurile care contin zahar sau prajiturile sunt foarte daunatoare dintilor. Guma de mestecat fara zahar are un efect bun in situatiile in care copilul nu poate sa se spele pe dinti in acel moment pentru ca are in componenta sa unele substante care actioneaza impotriva cariei si mestecand se produce o autocuratire. Prin aceasta actiune limba, buzele, obrajii curata dintii de alimente impreuna cu guma de mestecat. Guma trebuie tinuta maxim 20 min in gura.

Alimentatia cariogena inseamna: glucide, dulce, paine, patiserie. Daca ne periem dimineata si seara este suficient dar in timpul zilei este bine sa folosim ata dentara dupa fiecare masa. La copii nu este necesara insa atunci cand copilul se mareste poate fi invatat sa o foloseasca pentru a elimina resturile de mancare dintre dinti. Ata dentara previne cariile dintre dinti, este impregnata cu fluor si protejeaza smaltul.

Apa de gura se poate folosi de catre un copil mai mare pentru ca un copil mic o va inghite sigur. Are un efect benefic, contine substante care ataca microbii si ii neutralizeaza insa nu poate inlocui periajul. Cand se ajunge la piatra de pe dinti, nu exista substante chimice care sa o indeparteze. De aceea este bine sa mergem la un interval de sase luni la dentist, pentru ca medicul ar vedea unde se depune piatra si ar trata dintele. Sunt multe modalitati de prevenire astfel incat sa avem dinti sanatosi.
Apa de gura trebuie recomandata de medic pentru ca exista unele tipuri de apa de gura care sunt folosite in situatii speciale sau tratamente chirurgicale. Periajul dentar al copilului pana la varsta doi ani trebuie facut doar cu periuta ori putem folosi o pasta de dinti fara fluor (pentru a nu inghiti fluor).

Trebuie sa retinem urmatoarele lucruri: este important este sa mergem la medicul dentist de doua ori pe an, nu trebuie sa consumam alimente dulci, sucuri, pentru ca favorizeaza aparitia cariilor, sa ne spalam pe dinti pentru a indeparta microbii si sa il invatam pe copil sa se spele singur pe dinti.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s