gripa-prevenire

Cum ne protejam de gripa? Sfaturi de la specialist

Este normal sa cunoastem cateva modalitati eficiente pentru cresterea imunitatii organismului, astfel incat gripa sa ne ocoleasca. Pentru a ne oferi cateva sfaturi despre sa ne protejam de gripa, am invitat-o in studioul Itsy Bitsy FM pe Ana-Maria Apostol, medic ORL.

Cum recunoastem gripa?

Spre deosebire de banala raceala, gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale, care debuteaza brusc si violent. Temperatura corpului este de peste 38 de grade Celsius in caz de gripa. Perioada de incubatie variaza intre 1 si 4 zile, iar perioada de contagiozitate dureaza pana la 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Simptomele gripei

  • febra insotita de frisoane;
  • tuse;
  • nas infundat;
  • dureri musculare;
  • durere de gat;
  • varsaturi si diaree.

Copiii sunt cei mai vulnerabili in fata gripei, pentru ca nu pun mana la gura mereu cand stranuta sau tusesc si nu se spala pe maini atat de des pe cat ar trebui. In cazul micutilor, simptomele includ respiratie greoaie, refuzul de consum al lichidelor, iritabilitate, febra si odihna insuficienta.

Cum ne protejam de gripa?

Nu este suficient sa ne imbracam bine pentru a ne proteja de gripa sau raceala, intrcat aceste boli sunt generate, in mare parte, de virusuri. Masuril de prevenire includ cateva reguli simple, precum:

  • spalatul pe maini cu apa si sapun. Spalatul ar trebui sa dureze cel putin 20 de secunde, ia daca nu suntem in apropierea apei, medicul recomanda folosirea unui gel dezinfectant pe baza de alcool;
  • evitarea sau limitarea contactului cu persoanele bolnave. Atunci cand cineva stranuta sau tuseste in preajma noastra, ne putem proteja ducand o batista la gura;
  • adoptarea unei alimentatii echilibrate, din care sa nu lipseasca fructele si legumele de sezon, consumate, de preferat, crude, astfel incat sa se pastreze nutrientii;
  • odhina. Sistemul imunitar este influentat si de somn, prin urmare odihna sau mai bine zis, somnul, este foarte important pentru buna functionare a organismului.

Vaccinul antigripal – este o solutie?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala persoanelor din categoriile cu risc (persoanele de peste 65 de ani, cei cu afectiuni cronice, gravidele si personalul medical) si copiilor de peste sase luni.

Este important de precizat ca vaccinul antigripal nu elimina in totalitate riscul unei infectii gripale, ci il scade. Daca boala va fi contactata, va fi mai putin severa decat in absenta vaccinarii.

Mai multe despre vaccinarea antigripala, dar si despre alte modalitati de preventie, am discutat cu dr. Ana-Maria Apostol, medic ORL, la emsiunea Suna Bine cu Ruxandra Rusan.  Aflam, de asemenea, cum sa ne suflam nasul corect si cum sa stranutam corect!

Asculta podcastul:

Foto: freepik.com


Un comentariu la „Cum ne protejam de gripa? Sfaturi de la specialist”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s