Cum ajung copiii la autism virtual

Dupa numeroase cazuri analizate, psihologul Marius Zamfir a ajuns la concluzia ca, in era tehnologiei, ajungem sa vorbim de o noua forma de autism, anume cel virtual. In ce conditii vorbim de autism virtual si cum se face recuperarea? Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

In ultimii 5 ani, am observat o dinamica diferita a ritmului de recuperare a copiilor”, explica Marius Zamfir. Psihologul lucreaza de peste 12 ani in recuperarea copiilor cu autism si a asistat direct in evaluarea si interventia in peste 150 de cazuri.

Din studiile sale, a observat ca o noua forma de autism ii ameninta pe copii, mai exact pe copiii care, in perioada 0-2 ani, au stat peste 4-5 ore in fata ecranelor. Este vorba de un autism virtual, declansat in urma privarilor senzoriale si afective.

Cu alte cuvinte, copiii care stau prea mult in fata ecranelor nu au sansa sa se dezvolte corespunzator, pentru ca nu interactioneaza suficient cu parintii si cu mediul inconjurator, la o varsta critica.

Pentru a recunoaste un copil cu autism virtual, este important sa ne uitam la urmatorii factori:

  • cum comunica – in general, intre 1 an si 1 an si jumatate, copilul ar trebui sa inceapa sa comunice la nivel initial cu parintii, adica sa arate cu degetul cand isi doreste ceva;
  • cum reactioneaza – in mod normal, copiii raspund cand sunt strigati sau au o reactie;
  • intelegerea limbajului simplu;
  • ce jocuri prefera – copiii cu autism prefera jocuri repetitive, nefiind fani ai jocurilor de rol.

Din fericire, odata ce incepe stimularea micutilor, ei se recupereaza rapid. Afla mai multe despre ce presupune un autism virtual, acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s