Conferința MAgia MAternității – Ora Magică în România

Asociația ProMAMA organizează pe 15 noiembrie Conferința MAgia MAternității, un eveniment despre beneficiile Orei Magice imediat după naștere – un subiect important discutat între cadre medicale și viitori părinti, care poate face diferența pentru un start bun în viața fiecărui om.

În România, atât statisticile, cât și realitatea din spitele indică faptul că bebelușul este separat de mamă imediat după naștere, fapt contestat chiar de Organizația Mondială a Sănătății. Recomandările OMS prevăd ca nou-născutul să fie lăsat în contact skin-to-skin cu mama sa cel puțin o oră imediat ce a fost născut, indiferent dacă a fost un proces natural sau prin operație de cezariană. Beneficiile acestei Ore Magice asupra sănătății sunt fantastice atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Din diverse motive, în țara noastră, protocoalele sunt altele. Astfel că avem o rată sporită a mortalității neonatale (cea mai mare din Europa) și o rată scăzută a alăptarii (printre cele mai mici din Europa), risc mare de depresie post partum și o adaptare mai greoaie la noua viață de familie.

În acest context, Asociația ProMAMA organizează pe 15 noiembrie, începând cu ora 15:00, la Hotel Caro din București, Conferința MAgia MAternității, eveniment care propune o discuție captivantă despre conceptul de Ora Magică în perioada post-natală, alături de experți invitati din USA. Este vorba despre Kajsa Brimdyr și Karin Cadwell, cercetători ai Institutului Healthy Children Project, specialiști în domeniul maternității și sănătății, prezente în România pentru a oferi informații valoroase și pentru a răspunde întrebărilor și curiozităților.

Agenda evenimentului:

  • Prof. Dr. Liana Pleș – Coordonatorul Maternității Bucur – Implementare Ora Magică în maternitatea de stat;
  • Dr. Cătălin Haiduc – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie – Firescul Nașterii;
  • Dr. Marta Mureșan, Medic Primar Pediatru&Neonatolog – Separarea nou-născutului de mamă imediat după naștere;
  • Dr. Cristina Petrescu, Medic Psihiatru și Psihoterapeut – Ora Magică și impactul emoțional pentru mamă și copil;
  • Izabela Marinescu, Mamă, Jurnalist și Realizator TV – Ora Magică și Mama beneficiară a programului;
  • Corina Croitoru – Fondator ARNIS – Îmbrățișarea magică pentru prematuri;
  • Sorana Mureșan și Andreea Manea, Specialiștii Asociației ProMAMA – Argumentul programului Ora Magică și proiecte de viitor pentru România;
  • Kajsa Brimdyr și Karin Cadwell, SUA – Specialisti cercetatori ai Institutului Healthy Children Project – Conceptul Ora Magică la nivel mondial.

Prima oră după naștere reprezintă o perioadă sensibilă fizic și emoțional, caracterizată de o legătură specială și de începutul unei relații puternice între mamă și copil. Înțelegerea beneficiilor și a practicilor recomandate în această etapă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și dezvoltării bebelușului.

Principalele beneficii cuprind: echilibrarea funcțiilor vitale pentru nou-născut (reglarea ritmului cardiac, a respirației, a temperaturii, a glicemiei); diminuare a stresului adaptativ resimtit de nou-născut; un somn mai liniștit și o dezvoltare mai bună; hormonii eliberați favorizează instalarea lactației, expulzia laptelui din sân și contractarea uterului; scade adrenalina, permițându-i mămicii să se liniștească; diminuarea frecvenței depresiei postnatale; percepția asupra durerii este diminuată, atât în cazul mamei, cât și în cazul copilului; un copil născut prematur, ținut la piept, piele-pe-piele, se dezvoltă mult mai bine, susțin studiile.

Mai multe detalii despre eveniment se pot obține telefonic, la 0726715152, sau prin e-mail, la receptie@promama.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s