Cosmarurile copiilor

Visele urate sunt un fenomen prezent atat la adultii stresati de problemele cotidiene, cat si la cei mici. Ce inseamna cosmarurile copiilor si cum ii ajuti sa aiba o noapte linistita?

Ca parinte, probabil ca ti s-a intamplat ca micutul tau sa te trezeasca in timpul noptii, in urma unui vis urat. Imediat ce s-a trezit, imaginile sunt inca proaspete si ii poate fi dificil sa separe cosmarul de realitate.

De aceea este normal ca acesta sa se teama si sa te caute pentru a se simti din nou in siguranta. Celui mic poate sa ii fie frica sa adoarma la loc dupa aceea, putandu-i provoca grave probleme de somn.

De ce apar cosmarurile?

Cosmarurile copiilor pot fi foarte frecvente, in special la prescolari. Sunt o parte normala atat a dezvoltarii imaginatiei, cat si a realizarii faptului ca sunt vulnerabili si exista lucruri care ii pot rani. De cele mai multe ori, cosmarurile apar ca urmare a unor experiente care le provoaca frici (fie ceva ce au trait sau pur si simplu ceva ce au vazut sau citit).

Alteori, acestea pot sa para ca venind din senin, insa in general au la baza anumite anxietati, fie proprii ale copiilor, fie unele resimtite din atmosfera familiala. Ele pot aparea ca urmare a unor situatii cu potential stresant sau in urma schimbarilor (o scoala noua, nasterea unui frate, moartea unui membru al familiei, divort sau concedierea unui parinte). Acesta este insa modul in care cel mic face fata acestor situatii si nu inseamna ca nu esti un parinte bun.

Temerile micutilor depind si de varsta la care acestia se afla – daca atunci cand sunt mici cel mai frecvent putem vorbi de frica de intuneric, de separare sau de monstri, mai tarziu acestea vor deveni din ce in ce mai concrete (moarte, hoti, etc.)

Modul in care acestia se exprima in vise va fi diferit, in functie de copil. De asemenea, daca cel mic se trezeste din somn speriat, insa nu stie de ce, este posibil sa fi avut un cosmar, insa detaliile acestuia sa se fi pierdut.

Cum putem sa ii asiguram celui mic o noapte linistita?

  • Discuta despre fricile lui – asculta-l si incearca intai sa-l intelegi; asigura-l ca nu are de ce sa se teama; invata-l cum sa isi depaseasca fricile si cum sa fie curajos; vorbeste-i despre fricile tale si cum reusesti sa le depasesti; te poti folosi si de povesti cu talc in care alti copii si-au depasit temerile
  • Urmareste ce anume ii provoaca frici, pentru a-l putea proteja – pentru acest lucru, o solutie la indemana ar fi sa tii o evidenta a cosmarurilor, in ce momente s-au intamplat, despre ce era vorba, ce se intamplase in ziua respectiva, ce urmarise la televizor, ce cititse, etc.

De multe ori, cel mic poate incerca de exemplu sa te pacaleasca ca nu ii e frica sa se uite la un anumit film, fie pentru ca vrea sa para curajos, fie pentru ca isi doreste mult sa il vada. Tinand insa o astfel de evidenta vei putea realiza cu mai multa usurinta ce anume ii provoaca anxietate si sa elimini aceste lucruri pe cat posibil din programul lui.

  • Evita sa folosesti fricile sale ca sa il motivezi sa faca ceva – frecvent, parintii pot sa ii spuna celui mic lucruri precum „stai cuminte sau te dau la bau-bau” sau „daca nu te potolesti te las aici si plec”. Ambele tehnici vor avea insa ca efect cresterea anxietatii – prima fata de monstri, a doua fata de separare – crescand sansele aparitiei unui cosmar cu aceste teme
  • Respecta-i lucrurile pe care ti le cere ca sa se simta in siguranta – daca nu este pregatit inca sa doarma cu lumina stinsa, nu il forta. La fel, poti sa ii lasi si usa intredeschisa, pentru a nu se simti izolat de familie. Daca iti cere sa verifici daca sunt monstri sub pat sau in dulap, fa asta chiar daca ti se pare inutil – puteti chiar sa faceti un ritual amuzant cu asta in fiecare seara si sa va testati creativitatea.
  • Creeaza un obiect securizant – uneori, copilul poate avea nevoie de un obiect fizic care sa ii aminteasca de faptul ca este in siguranta. Poate fi o jucarie, o plapuma magica sub care nimeni nu il vede, un obiect de-al parintilor sau ceva mai abstract care sa il apere de vise urate.

Aici, se poate folosi un prinzator de vise, agatat in camera – poti sa ii spui celui mic o poveste cum acesta va prinde toate visele urate si le va lasa doar pe cele bune sa treaca prin plasa sa. Pentru a intari acest lucru, poate fi o activitate placuta sa creati impreuna acel prinzator de vise, nu sa cumparati unul gata facut.

  • Asigura-i rutina de seara – este important sa aiba o ora fixa de culcare si de trezire; inainte de culcare puteti sa aveti anumite ritualuri care sa il relaxeze – sa cititi impreuna, pupic de noapte buna, etc.

Ce faci dupa un cosmar pentru a-l linisti?

  1. Vorbeste despre cosmar – pune-l sa iti povesteasca ce s-a intamplat, vezi cum il poti asculta si ajuta sa isi diminueze frica respectiva; incearca sa il lasi intai pe el sa caute solutii ca sa scape de teama si doar daca nu reuseste singur ofera-i raspunsul; aminteste-i ca a fost doar un cosmar; poti chiar sa il pui sa isi imagineze un alt final al cosmarului respectiv
  2. Ofera-i comfort – simpla ta prezenta ii va oferi putere si incredere, il va face sa se simta insiguranta; numai tu poti insa sa stii ce anume il va linisti pe moment; il poti imbratisa sau mangaia; accepta-i temerile si spune-i ca este normal sa fie suparat; nu il face sa se simta slab pentru ca se teme; are nevoie de intelegerea ta
  3. Foloseste tehnici de relaxare – daca are dificultati in a adormi la loc, poti sa il pui sa-si imagineze ca se afla intr-un loc preferat, relaxant
  4. Foloseste metafore – poti sa il pui sa deseneze cosmarul sau fricile – ii poate da si un nume special; apoi gaseste o cale de a „scapa” de el (poate sa il rupa, sa il ascunda intr-o cutie din care sa nu mai poata ajunge la cel mic, etc). In paralel puteti sa desenati impreuna si lucruri care sa ii dea curaj si sa le puneti la loc de cinste in camera
  5. Nu il aduce in patul tau – desi cel mic poate sa se simta mai bine alaturi de tine, este important ca el sa ramana in patutul sau si sa invete sa se simta in siguranta si acolo si sa se evite crearea unei dependente greu de inlaturat mai tarziu

De multe ori, cosmarurile copiilor apar doar sporadic si nu necesita o ingrijorare excesiva. Daca insa acestea se inrautatesc si devin mai frecvente, daca le afecteaza activitatea zilnica sau somnul sau daca implica teme repetitive sau probleme psihologice, este bine sa apelezi la ajutorul unei persoane care poate evalua mai bine situatia.

Altfel, a-ti ajuta copilul sa isi depaseasca fricile copilariei si cosmarurile il vor pregati pentru alte lucruri infricosatoare care pot aparea in viata sa si mai tarziu.

De ce crezi ca ii este teama micutului tau, luandu-te dupa cosmarurile sale?

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – mihaela.balan9@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s