Ce se intampla in visele copiilor

Ce se intampla in visele copiilor

Te-ai intrebat vreodata la ce viseaza puiul tau? La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre ce se petrece in visele copiilor, in functie de varsta.

In primul rand, este bine sa stim cand au loc visele in timpul somnului. Este vorba despre perioada REM (Rapid Eye Movement – Miscarea Rapida a Ochilor), cunoscuta si ca somnul superficial. Perioada REM are loc mai ales spre finalul somnului si este mai prezenta la copii decat la adulti. In timp ce copiii au o perioada REM cam de 50-70% din totalitatea somnului, chiar 80% la bebelusi, adultii au doar 25%.

„Conform acestor procente, ai zice ca cei mici viseaza mai mult, dar realitatea nu este asa”, explica Mona Ciurezu, specialist in somnul copilului si al adultului.

Visele copiilor se dezvolta in timp si sunt diferite pentru fiecare varsta in parte. Descopera in aceasta editie a emisiunii Traieste Sanatos cu Simona ce anume se petrece in somnul copiilor.

Visele copiilor apar dupa varsta de 2 ani

Daca te intrebi la ce viseaza bebelusul tau cand zambeste in somn, afla ca, de fapt, el nu viseaza deloc, ci doar exerseaza zambetul. Pentru copiii mici, somnul REM este perioada in care creierul lor se dezvolta, iar ei inmagazineaza noi abilitati observate si experimentate in jur.

Copiii incep sa viseze de la varsta de 2 ani, cand isi dezvolta imaginatia. Initial, ei nici macar nu viseaza in 3D, iar abia dupa varsta de 5 ani incep sa se vada pe ei insisi in vis.

Totodata, plansul in somn la copiii mici nu prea are legatura cu cosmaruri, ci de la prea multa oboseala, de la o incarcare emotionala sau de la prea multa energie de peste zi.

Pe masura ce copilul tau creste, de la varsta de 4-5 ani, iti poti invata puiul sa se gandeasca la lucruri frumoase, inainte sa adoarma, pentru a nu avea cosmaruri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s