Ce pericole ascunde telefonul mobil

In era tehnologiei, este normal ca micutul tau sa aiba un telefon mobil. Dar ce se intampla atunci cand acest obiect devine cel mai bun prieten al sau?

Telefonul mobil aduce cateva avantaje imense parintilor: poti sti mereu unde este copilul tau, te poate suna in caz de urgente, iar atunci cand este plecat in excursii sau in tabere, ai o legatura cu el.

Pe de alta parte, in societatea de astazi, din ce in ce mai multi copii au un smartphone, un telefon destept, care, de multe ori, face parte din cea mai noua generatie. In alte cuvinte, pe langa beneficiile unui telefon obisnuit, copilul tau are, in acelasi dispozitiv, o camera foto/video, o sursa de internet si o platforma de jocuri.

De aici, pornesc cateva probleme:

  • Copilul tau petrece din ce in ce mai mult timp jucandu-se sau navigand pe internet de pe smartphone.
  • Unele jocuri pot crea chiar si un anumit tip de dependenta ce poate provoca lipsa de somn, frustrari, neatentie etc.
  • Activitatile sale pe telefonul mobil nu pot fi controlate prea bine.
  • Comunicarea si timpul petrecut in familie se reduc considerabil.
  • Se izoleaza de oamenii din jurul sau si nu observa ce se intampla in viata reala.
  • Exprimarea lor are de suferit la fel ca si alte abilitati.

Un studiu realizat in Noua Zeelanda pe copii cu varste intre 3 si 5 ani arata ca micutii sunt mai capabili sa foloseasca un smartphone decat sa isi lege sireturile. Din cei intervievati, peste 70% se jucau jocuri pe calculator si mai mult de jumatate stiau sa utilizeze un smartphone sau o tableta. De asemenea, 8% dintre copii invatasera sa isi lege sireturile si doar 35% stiau pe cine sa sune in caz de urgenta.

Eforturile parintilor de a interactiona cu puii lor se schimba si ele. Un studiu realizat in Statele Unite pe 1000 de persoane arata ca aproape 50% dintre parinti s-au „imprietenit” cu micutii lor pe reteaua de socializare Facebook. Asta inseamna ca deja s-a renuntat la stabilirea unei conexiuni adevarate, reale, bazate pe dragoste si empatie?

Din fericire, exista solutii:

  • Cand toata familia este acasa sau cand petreci timp alaturi de cei dragi, stabileste niste reguli: fara telefon la masa, fara telefon dupa ora 21.00.
  • Fii un exemplu pozitiv. Lasa si tu jos telefonul mobil si deschide calea spre comunicare.
  • Nu da o avere pe un smartphone de ultima generatie, care peste un an sau doi va deveni „invechit”, in urma lansarii unui nou model.

In final, am doar o intrebare: De ce are nevoie copilul tau de un telefon costisitor?

Copilul tau are nevoie de timpul tau, nu de banii tai – o campanie ITSY BITSY

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s