Cat de mult televizor este prea mult?

Chiar si cu programe TV de calitate, expunerea copilului la ecran poate avea consecinte negative. Atunci, cat de mult timp petrece copilul tau la televizor?

Se intampla ca, in „momentele moarte” (atunci cand copilul nu are activitate), micutul tau sa ajunga sa stea in fata televizorului sau la calculator. Dar cat timp il lasi?

In ceea ce ii priveste pe micutii care au pana in 2 ani, specialistii sunt de parere ca acestia nu ar trebui sa se uite la televizor deloc. Iar pentru copiii mai mari, indicate sunt cel mult doua ore pe zi in fata ecranului.

Ce-i drept, cu atatea programe educative (la televizor, in format video sau pe calculator), tentatia de a-ti lasa copilul sa se uite la ele cat mai mult este mare. Pana la urma, ii oferi continut de calitate, din care chiar are ce sa invete. Insa expunerea prelungita poate avea consecinte, precum:

  • Obezitatea – Nu numai ca, in timp ce sta la televizor, copilul tau nu are parte de activitate fizica, dar exista si tendinta de a consuma cate o gustare (adesea nesanatoasa), pe parcursul programului urmarit. In plus, copiii sunt bombardati cu reclame la produse de tipul junk food.
  • Somn neregulat – Mai mult timp la televizor inseamna mai putin timp alocat odihnei. Programul de somn poate fi dereglat, iar cei mici ajung sa adoarma mai greu. Acest lucru poate duce la rezultate mai slabe la scoala si agresivitate.
  • Probleme sociale – Spre deosebire de Internet (unde este incurajata socializarea), programele TV nu au si un element social. Cand copilul se uita singur la televizor, nu mai interactioneaza cu alte persoane si sociabilitatea ii este redusa.

De asemenea, este bine de retinut ca primii 2 ani din viata unui copil sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului. Aceasta perioada trebuie umpluta cu momente de explorare, joaca si interactivitate, in loc de expunerea la TV sau la calculator.

Apoi, pe masura ce creste, cel mic are nevoie de activitate fizica in viata sa, lectura si timp petrecut in familie. Aceste lucruri ii sunt rapite, daca sta prea mult la televizor.

Limiteaza timpul petrecut la televizor

Pentru a evita o expunere prelungita in fata ecranului, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Nu tine un televizor in camera copilului – Cel mic va fi tentat sa urmareasca emisiuni si dupa ce i-a trecut ora de somn.
  • Cand mancati in familie, nu aprindeti televizorulMasa in familie este un moment in care sa va simtiti bine impreuna, sa povestiti, sa glumiti si sa interactionati.
  • Stabileste un program mai strict pentru zilele de scoala – Limiteaza timpul alocat televizorului in timpul saptamanii. Copilul tau are oricum programul plin de alte activitati.
  • Alege ce programe TV sunt bune pentru cel mic – Poti face o lista cu emisiunile pe care copilul tau le poate urmari (si, pe cat posibil, incearca sa le urmaresti alaturi de el si sa le discutati impreuna).
  • Fii un exemplu pozitiv – Daca micutul tau nu are voie sa se uite mai mult de doua ore la TV, i se va parea nedrept ca tu sa petreci ore in sir in fata ecranului. De aceea, incearca sa faci acest exercitiu, macar o saptamana: toata familia are voie o ora pe zi la televizor. Cum merge? Ce ai facut in acest timp?

Copilul tau cat timp petrece la televizor? Cu ce inlocuiesti momentele petrecute in fata ecranului?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s