Cat de bine jonglezi?

Stiai ca te ocupi de jonglerii? Cu totii „jonglam” zi de zi cu roluri extrem de diferite. Hai sa vedem care sunt acele roluri si cum le impacam pe toate.

Pe masura ce anii trec, avem din ce in ce mai multe roluri, pe care nu doar le jucam, pentru a le lasa, impreuna cu costumul in cabina teatrului, ci le traim.

As vrea sa vorbim despre cele mai importante roluri ale femeii si posibilele provocari pe care ea le poate intalni. Bineinteles, si pentru barbati sunt la fel de valabile jongleriile de roluri.

  • Fiica – este primul tau rol, atunci cand ai venit pe lume, acela de a fi fiica mamei si a tatalui tau, care la randul lor, au implinit rolul lor de parinti cat au stiut si putut mai bine.

Aici, provocarea ta cea mai importanta este sa te diferentiezi de imaginea copilului ideal pe care si-l doreste fiecare dintre parintii tai, si care nu corespunde neaparat cu alegerile pe care vrei sa le faci in viata ta.

  • Sora – este unul din rolurile care, la inceput, are cele mai multe sanse sa iti aduca tensiuni, certuri, conflicte.

Provocarea intre frati este recunoasterea nevoilor voastre proprii, uneori foarte diferite. De asemenea, adesea, fratii se mai confrunta cu o problema: impunerea de catre familie a iubirii pe care „trebuie” sa o simtiti unul fata de celalalt. Iubirea nu se comanda, nu vine la pachet impreuna cu sora sau fratele care au sosit pentru prima data de la maternitate.

  • Prietena – poate aparea la orice varsta si este, in sfarsit, o alegere deliberata.

Relatiile tale de prietenie se transforma mult pe parcursul anilor, unele se pierd, altele noi se creeaza. Ai nevoie sa fii ascultat si recunoscut asa cum esti acum, cum ai devenit.

Provocarea cea mai importanta este sa poti sa iti faci timp pentru a trai acest rol. Nefiind legat de o nevoie de baza, acest rol se afla, de obicei, la coada listei de prioritati.

  • Sotie (sau partenera, sau iubita) – este singurul dintre rolurile care include si viata intima si este si cel in care te regasesti cel mai frecvent, pana la aparitia celui de mama.

Provocarea cea mai mare este aceea de a nu polua acest rol si, implicit, relatia de cuplu cu toate celelalte functii. De exemplu, faci ore suplimentare la serviciu, iar cand ajungi acasa nu mai esti in stare nici sa schimbi doua vorbe. Sau cand esti doar mama pentru copilul tau si uiti sa mai fii si sotie.

  • Mama – poate cel mai solicitant rol dintre toate; aici provocarile vin una dupa alta.

Cu fiecare dintre varstele copilului, provocarile se schimba. Rolul de parinte se formeaza in functie de nevoile copilului tau, nu in functie de ce crezi tu ca ar trebui sau ce ai fi avut tu nevoie in copilarie.

Alt lucru de este bine sa tii cont este faptul ca pe copii ii cresti pentru ca, intr-o zi, sa te paraseasca, sa duca viata lor fericita, independenti fiind de tine.

O alta provocare mare este capcana modelului sau contramodelului. Uneori, facem exact cum au facut parintii nostri, preluam modelul, fie ca este adaptat nevoilor copilului, fie ca nu este, si ne trezim ca le dam si noi ordine, ii punem la colt sau le administram cate o bataie „rupta din rai” cum era ea pe vremuri. Alteori, suntem in contramodel – am fost nefericiti cu felul in care am fost crescuti de parinti si ne spunem ca nu vom face niciodata asa. Uitam ca au fost si aspecte bune si sanatoase in felul in care au procedat ei si facem invers doar ca sa nu facem ca ei.

  • Profesionista – este un rol mai nou pentru femeie, din perspectiva evolutiei umanitatii.

Acest rol iti poate da multe batai de cap, pentru ca devine foarte dificil sa jonglezi cu toate celelalte functii atunci cand ai un program de lucru de cel putin opt ore pe zi.

Provocarile in acest rol sunt multiple. Pe langa fisa ta de post, sefii tai, subalternii tai, colegii tai vor avea asteptari de la tine, anumite stari de spirit, anumite lucruri care le displac si altele pe care le apreciaza.

  • Casnica – este rolul pe care, adesea, il desconsideram, in necunostinta de cauza.

Provocarea cea mai neplacuta in ceea ce o priveste pe casnica este ca rezultatele muncii zilnice, saptamanale dispar (mancarea, curatenia, spalatul, calcatul) si par a nu se termina niciodata.

Din fericire, sarcinile casnice sunt, de cele mai multe ori, impartite intre membrii familiei si atunci tie iti poate ramane timp pentru a-l dedica altor roluri.

  • Tu insati – ultimul, dar nu cel din urma, este si acela in care esti tu insati, in relatie cu tine insati, cu nevoile, dorintele si interesele tale, fie ca este pictura, lectura, Zumba, patinaj, masaj sau orice altceva ai chef sa faci, daca ai chef sa faci ceva. A sta pur si simplu, din cand in cand, este de-a dreptul terapeutic.

Provocarea cea mai mare este sa te pierzi din vedere pe tine, nevoile si dorintele tale, nevoia de timp si de spatiu pentru tine.

Care rol ti se pare ca te consuma cel mai mult? Cum te descurci cu jonglatul tuturor acestor roluri?

Autor articol: Cati Calin, psiholog, trainer in Metoda ESPERE®

Sursa: Centrul de Dezvoltare personala AmaneSer, elemente de Comunicare relationala in Metoda ESPERE®


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s