Banii de buzunar pentru copil

Chiar daca ii oferi copilului tau tot ce are nevoie, tot va veni momentul in care isi va cere proprii bani de buzunar. De la ce varsta este indicat sa il inveti cu o alocatie? Ce suma sa ii dai si cat de des? Afla aici.

De cand iti iei copilul cu tine la cumparaturi, deja incepi un fel de educatie financiara pentru cel mic. Alegeti impreuna produsele, va uitati la preturi, stabiliti ce aveti nevoie pentru acasa si tot asa.

Astfel, vine momentul in care este necesar sa ii vorbesti despre bani, cum se castiga si cum se pierd, cum se economisesc si importanta lor in societate.

Adesea, parintii evita sa aiba acest gen de discutii cu cel mic, din motivul ca „nu este treaba lui”. Totusi, bugetul familiei il implica si pe el, drept care are dreptul sa stie de ce sunt momente in care mama lui nu ii poate lua jucaria dorita.

Dar explicatiile trebuie intarite si de o experienta practica; in alte cuvinte, copilul tau va avea nevoie de proprii lui bani. Cum il va ajuta acest lucru?

Va invata sa-si faca anumite prioritati („Strang bani pentru un joc mai scump sau imi iau acum bomboane de toti banii?” sau „Imi iau o jucarie mare mai scumpa sau mai multe mici, dar ieftine?”), va capata o anumita independenta (ravnita cu fiecare an ce trece) si va invata sa aiba grija de bunurile sale. In plus, va exista si acea mandrie ca si-a cumparat ceva din banii lui.

Cum ii dam bani de buzunar?

Varsta potrivita pentru a primi bani de buzunar este pe la vreo 6-7 ani, atunci cand micutul poate intelege cate ceva din conceptul de bani, distinge bancnotele si le poate numara.

Sunt doua variante pentru oferirea banilor de buzunar: fie il rasplatim monetar pentru anumite servicii, fie ii oferim o alocatie fixa pe o anumita perioada de vreme.

Primul caz nu este tocmai indicat. De ce? Pentru ca cel mic ar trebui sa ajute oricum la treburile casnice. Daca i se ofera bani pentru acest lucru, se creeaza un precedent. Astfel, copilul va deveni materialist si, de fiecare data cand vei avea nevoie de ajutorul sau, te va intreba: „Eu ce primesc?”

A doua varianta este ceva mai buna. Chiar daca cel mic nu este recompensat pentru ceva anume, nu acesta este scopul. Ideea este sa ii faci o introducere in lumea reala a economiei. De exemplu, incepi prin a-i da o anumita suma de bani o data pe saptamana.

Alocatia saptamanala

Odata ce ai inceput sa ii dac copilului tau o alocatie saptamanala, urmareste-i discret progresul. Dar nu il intreba mereu pe ce isi da banii, nu il iscodi. In schimb, la inceput, observa de la distanta.

Este normal ca, pana intelege ce inseamna sa economiseasca, isi va cheltui banii pe mici placeri, cum sunt dulciurile. Insa, in scurt timp, isi va da seama singur ca nu poate cumpara orice cu o suma de bani limitata.

In cazul in care ramane fara bani, este important sa nu cedezi in fata rugamintilor sale. Alocatia saptamanala trebuie respectata, nu marita de fiecare data cand are copilul nevoie. Banii sunt ai sai si ii poate administra cum vrea, dar nu poate primi mai mult.

Nici nu ai de ce sa te superi, atunci cand isi cheltuie toti banii. Va invata de unul singur cum sa puna cativa bani deoparte pentru ceva ce isi doreste cu adevarat.

In functie de nevoile sale si de cum invata sa isi gestioneze banii, ii poti mari alocatia (daca se descurca bine si a invatat procesul). Sau, daca de fiecare data ajunge fara bani la sfarsitul saptamanii, ii poti extinde perioada de timp pentru alocatie – de data asta, va primi alocatia saptamanala pe o luna intreaga. Astfel, va invata sa fie mai cumpatat.

Pe de alta parte, asta nu inseamna sa il pui sa economiseasca pentru ceva foarte scump pentru bugetul sau, cum ar fi o bicicleta. In acest caz, ii poti propune ca el sa puna o anumita parte din bani, iar tu vei pune restul.

Pot aparea situatii in care copilul tau nu isi cheltuie niciun ban, pentru a-i economisi pe toti. Nici asa nu este chiar bine. Desi este de apreciat atunci cand economiseste, o alta parte din bani ar trebui rezervata micilor placeri.

Pentru aceasta dilema, o solutie ar fi sa ii dai trei pusculite, in care alocatia sa fie impartita astfel: o pusculita pentru economii, una pentru banii de zi cu zi si una pentru situatii neprevazute.

Astfel, cel mic va descoperi ca nu trebuie sa intre in economiile sale, atunci cand apare ceva iesit din comun. De exemplu, prietenii sai se duc in Oraselul Copiilor, asa ca are nevoie de bani pentru atractii. Decat sa se imprumute de la ei (ceea ce ar trebui sa evite mereu), stie ca are a treia pusculita, cea „de rezerva”.

Alt sfat pentru educarea micutului este sa ca suma pe care i-o dai sa fie formata din diverse bancnote si monede. Asa, va invata diferenta dintre bani si nu va face greseli la cumpararea unui produs.

Copilul tau cum isi gestioneaza banii?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s