Amintirile declansate de miros

Painea abia scoasa din cuptor, parfumul sotului sau al sotiei, cafeaua de dimineata. Ce au toate acestea in comun? Reprezinta amintirile declansate de miros. Cum ne afecteaza acest simt vietile?

Ai observat vreodata ca sunt mirosuri care iti aduc aminte de un moment din viata, un eveniment din copilarie, de o persoana sau de anumite sentimente? Cel mai simplu exemplu ar fi mirosul de acasa. Dupa ce te intorci dintr-o calatorie mai lunga, odata ajuns(a) acasa, te simti in siguranta si relaxat(a), imediat ce ai pasit pe usa si ai simtit mirosul casei tale.

De ce sunt amintirile declansate de miros?

Mirosul este strans legat de o parte a creierului, numita „bulbul olfactiv” – ce este conectat atat la amigdala (responsabila de emotii), cat si la hipocampus (centru al memoriei). De aceea, oamenii de stiinta sunt de parere ca exista o conexiune semnificativa intre ceea ce mirosim si gandurile noastre.

Cercetatorii chiar au descoperit ca mirosul este un declansator al memoriilor mai bun decat muzica.

Legatura dintre miros si memorie are si anumite consecinte. Cercetarile au demonstrat ca, in cazul celor care si-au pierdut memoria, acele persoane aveau probleme si in identificarea mirosurilor – nu isi pot da seama de ce anume le aminteste un anumit miros.

Oamenii de stiinta au aratat si faptul ca, pana la varsta de 5 ani, ne formam cele mai puternice amintiri, legate de miros.

Fiecare persoana are mirosul sau

Tot in perioada copilariei, descoperim si diferitele mirosuri ale persoanelor. Nu ma refer la picioare puturoase sau parfumul pe care il poarta mama in fiecare zi.

De fapt, fiecare om are propriul sau miros natural, unic, ca o amprenta. De aceea, mirosul parintilor va fi, in majoritatea cazurilor, un declansator de emotii puternice, de dragoste – pentru ca i-am simtit de cand eram bebelusi.

Mirosurile pe care le recunoastem cel mai usor

In urma unui studiu realizat de Universitatea Yale, 200 de oameni au avut de identificat 80 de arome cunoscute. Astfel, cel mai recognoscibil miros se pare ca este cafeaua. In acelasi top se regasesc si ciocolata, bananele, fumul de tigara, naftalina, guma de mestecat, scortisoara si creioanele.

In ceea ce ma priveste, printre amintirile declansate de miros se numara:

  • vacantele la tara – atunci cand simt miros de iarba proaspata, stropita cu roua
  • primii pasi pe plaja – cand simt briza marii si nisipul incins
  • strada pe care am crescut – cand infloresc teii, oriunde as fi, imi aduc aminte de casa.

Care sunt mirosurile care te fac pe tine sa iti amintesti de copilarie?

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

surse stiintifice:

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9042019/Smells-can-trigger-emotional-memories-study-finds.html
http://www.livescience.com/5188-odor-unique-fingerprint.html
http://listoftheday.blogspot.ro/2008/08/20-most-recognized-scents-in-world.html

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s