Activitati de calitate in familie

Am tot vorbit de nevoia copiilor de a petrece timp de calitate in familie. Hai sa si numim activitati concrete, de calitate, pe care le poti transforma intr-o obisnuinta.

Timpul petrecut in familie este din ce in ce mai redus, fiind sacrificat pentru locurile de munca tot mai solicitante, activitatile extrascolare tot mai numeroase, nevoia de a fi singur tot mai acuta.

Ce-i drept, incercam sa compensam acest gol tot mai mare din viata de familie, organizand activitati de weekend sau planificand vacante in familie. Dar acestea nu sunt suficiente pentru dezvoltarea copilului.

Micutul tau are nevoie constant de atentia si prezenta ta. De aceea, si sloganul campaniei 1 Iunie Zi Libera este: „Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri, in care sa le acordati 100% din atentia voastra”.

Dar sunt zile in care chiar si o ora poate parea un efort imens si nu vedem cum ar fi posibil sa relationam autentic si cu tot sufletul cu micutii nostri, cand noi ne simtim epuizati. Iata, deci, cateva idei concrete, care se preteaza acelei ore zilnice.

(Doar sa tii minte: daca vii acasa cu emotii puternice, de enervare, frustrare sau suparare, ia-ti un timp pentru tine, inainte de a interactiona cu micutul tau. Altfel, copilul iti va simti supararea. Mai multe pe acest subiect poti afla de la psihoterapeutul Gaspar Gyorgy AICI.)

  • Pune accent pe cina

Regula cu „nu se vorbeste la masa” este adesea gresit inteleasa. De fapt, ideea este sa nu vorbesti cu gura plina (si nu neaparat din motive legate de maniere, cat pentru faptul ca te poti ineca). Dar conversatiile in familie la masa de seara sunt extrem de importante.

Cina este momentul in care, in sfarsit, toata lumea este reunita acasa, mai ales in timpul zilelor lucratoare. Iar partea frumoasa este ca fiecare membru al familiei are o poveste de zis, in urma zilei ce tocmai a trecut. Este un moment de (re)conectare, in care putem sa spunem ce necazuri sau ce victorii am avut, ce am simtit, ce am vazut etc. Tot la masa de seara, in functie de caz si disponibilitate, se pot spune glume sau chiar organiza jocuri.

O alternativa la cina de acasa este sa luati masa in oras, in functie de posibilitati. Desi nu este o activitate pe care o putem face in fiecare zi, gandeste-te ca, atunci cand o faci, aceasta iesire vine cu avantajele sale: nu mai ai grija vaselor de spalat, ai de ales intre mai multe feluri de mancare, nu exista lucruri care sa va distraga atentia (cum ar fi televizorul). O iesire in oras, la o saptamana sau la o luna, schimba monotonia si este, pana la urma, un eveniment special, o cina speciala.

  • Fii un turist in orasul tau

Nu trebuie sa astepti zilele de concediu pentru a descoperi locuri noi. Poti face asta in fiecare zi, intr-o plimbare prin propriul oras. Sunt sigura ca inca sunt locuri pe care nu le cunosti – stradute, expozitii, evenimente etc. Sau, chiar daca tu stii de ele, copilul tau tot va fi surprins.

Mai ales acum, pe timp de vara, cand soarele apune mai tarziu, iti poti face timp pentru a iesi intr-o expeditie prin propriul oras. Poti sa faci din asta un obicei de familie. Descoperind locuri si activitati impreuna, veti fauri si o legatura extrem de speciala, cu amintiri ce vor dainui o viata.

Intr-o zi poti merge la Gradina Zoologica, in alta zi poti organiza o vizita la un muzeu. Poate intr-o zi auzi de un atelier haios pentru tine si copilul tau. Sunt doar cateva idei, dar, cu timpul, vei gasi multe altele.

  • Jucati-va impreuna

„Poate ca seara, la ora 7, cand esti obosit deja, dupa o zi intreaga de serviciu, ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sa te asezi pe covor si sa faci un puzzle, mai cu seama daca nu iti place sa faci puzzle-uri. Si reactia ta este: «O, nu! Puzzle!» As propune exact pe dos. Ce ar fi daca ai spune: «Da, hai sa facem un puzzle»? Chiar daca nu ai chef sa faci lucrul acela, in acel moment. Si, daca intr-adevar, te cufunzi impreuna cu al tau copil in aceasta activitate, ai putea gasi extrem de multa relaxare in desenul pe care il faci cu copilul, in asezarea de cartonase, in orice iti propune el la varsta lui (pentru ca activitatile, evident, sunt diferite). E un exercitiu de relaxare si pentru tine, ca parinte. Si asta il bucura, il incarca pe copil”, explica Urania Cremene, trainer in parenting.

Important de retinut este ca micutul tau va veni la tine cu un joc si atunci este foarte important sa ii arati ca esti disponibil/a pentru el.

Jocurile cu intrebari sunt o varianta foarte buna de a descoperi cate ceva unul despre celalalt, in familie. Sau puteti sa inventati propriile jocuri. Sau puteti sa alegeti un joc de societate. Sau puteti sa alegeti din colectia noastra.

  • Construiti ceva impreuna

O alta activitate de calitate, care va va apropia ca familie, este sa construiti ceva impreuna. Fie ca faceti ceva din cutii de carton sau plantati o gradina, se gasesc o multime de activitati de bricolaj, care sa implice toti membrii familiei.

  • Cititi impreuna

„De fiecare data cand ii citesti, sa te opresti si sa discuti si sa comentezi si sa astepti comentariul copilului despre evenimentul care este pus in poveste, despre personaj, despre situatie. Acest lucru se recomanda in mod egal si pentru atunci cand privim un film, un desen animat sau orice este in jurul copilului”, explica psihologul clinician Carmen Anghelescu.

Cititul de dinainte de culcare reprezinta si un moment de conectare unu-la-unu, intre tine si copilul tau. Cititi pe rand, cititi pe voci, cititi cate o pagina fiecare.

In final, ideea principala este ca orice activitate poate fi de calitate, daca ii arati copilului ca esti disponibil si daca ii oferi, chiar si pentru o ora, toata atentia ta, in acel moment.

De asemenea, te invit sa citesti si decalogul parintelui modern.

Tu ce idei de timp de calitate in familie mai ai? Spune-ne aici.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s