Acordarea diferentiata a alocatiilor incalca drepturile omului

Organizatia Salvati Copiii crede ca proiectul de lege anuntat de Ministrul Muncii privind acordarea alocatiei de stat pentru copii in functie de veniturile parintilor incalca documente legislative fundamentale.

E vorba de Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului (ratificata de Romania in 1990), Constitutia Romaniei si Legea 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, reaminteste ca „sintagma drepturile copilului nu are doar un caracter general, ci se refera la norme juridice specifice ce permit acordarea de beneficii concrete celor indreptatiti. Unul din aceste beneficii il reprezinta alocatia de stat pentru copii, un drept universal acordat fiecarui copil in virtutea calitatii lui de subiect de drept”.

De asemenea, afirmatia facuta de premierul Emil Boc, potrivit caruia „in Constitutie dreptul (n.r. la alocatie) este consacrat, cuantumul nu” si propunerea aplicarii diferentiate a alocatiilor in functie de starea materiala a parintilor contravin principiului nediscriminarii enuntat in Legea 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Organizatia Salvati Copiii reactioneaza astfel la declaratiile recente ale Ministrului Muncii, Mihai Seitan. El a anuntat, zilele trecute, ca sistemul de acordare a alocatiilor pentru copii va fi reanalizat, astfel incat statul sa dea alocatii doar sub un anumit plafon al venitului familial. Masura ar putea face ca, din 2011, copiii care provin din familii instarite sa nu mai primeasca alocatii de la stat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s