Copil rau sau fapta rea?

Ati auzit vreodata pe altcineva comentand despre copilul vostru: “ Vai, ce copil rau!”? V-ati gandit vreodata ce inseamna copil rau? De ce se comporta intr-un anume fel sau daca mereu procedeaza asa?

Copilul vostru sau al vecinilor este ca in poezia lui Victor Eftimiu?

“Copil rau”
Vreti sa stiti copilul rau
Cum arata? Luati aminte
Ca va fac in trei cuvinte
Chipul sau.
Mai ieri, Gavrila,
Fara nici un pic de mila
Cum era pornit pe sfada,
A tras mata rau de coada,
Alta data c-un pietroi,
A rupt laba la ratoi
Si-n razorul de la poarta
A zvarlit cu apa fiarta
Peste flori,
Vestejindu-le din zori.
Tot asa ca pe-o nimica,
Sfarma cuiburi de furnica
Si se catara sa strice
Cuiburi mici de pitulice.
Daca are-o haina noua,
Pana seara-i rupta-n doua.
Da cu prastia-n fereastra,
Rupe florile din glastra,
Urla, miauna si rage
Si-n gaini cu arcul trage.
Pe-un copil mai mic cand vede,
Sa-l smuceasca se repede.
Eu ma dau mai la o parte,
Sa va las judecatori:
E frumos ce face, ori
Nu prea Stie sa se poarte?

Copiii incearca in primul rand sa ne atraga atentia, sa se faca remarcati, sa fie laudati, apreciati si chiar recompensati. Numai ca unii fac fapte bune, iar altii fapte rele. Noi tragem concluzia si spunem ca este un copil rau, deoarece a luat jucaria altui copil si nu a vrut s-o mai inapoieze.

Dar v-ati gandit ca poate in acel moment simtea nevoia sa va uitati la el, sa-i acordati atentie sau poate a vrut sa va transmita faptul ca isi doreste acea jucarie de mult timp si nu stie cum sa va convinga sa i-o cumparati? Asta nu inseamna ca o vom si cumpara, ci putem discuta cu el, il putem convinge de inutilitatea acelei jucarii (are jucarii mult mai folositoare sau care sunt mult mai ingenioase decat acea jucarie a copilului, ori nu este potrivita varstei lui), dandu-i tema sa faca o lista cu jucariile pe care le considera ca ii sunt foarte necesare si motivele alegerii lor. (Daca este un copil mai mic, vi le va spune, nu neaparat scrie).

Seara, inainte de culcare, discutati cu copilul despre ceea ce a facut in acea zi, incercand sa impartiti faptele lui in fapte bune si fapte rele. Puteti chiar sa va faceti un tabel, lipit pe usa camerei lui, iar pentru o fapta buna va primi un “+” si pentru o fapta rea un “-“. La sfarsitul saptamanii, centralizati, iar pentru un minus i se vor taia doua plusuri.. Iar la un anumit numar de plusuri, pe care il stabiliti impreuna, va primi o recompensa : ½ h la un loc de joaca, un nou DVD, o plimbare cu barca, etc.
Nu uitati insa ca noi, parintii, suntem modele pentru comportamentul copilului nostru si de aceea trebuie sa avem grija ce fel de fapte “savarsim”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s