Veronica (1973)

„Veronico, Veronico/ Fata buna si cuminte”. Cum as fi putut pune altceva pe primul loc din acest top? Fantezia regizoarei Elisabeta Bostan nu cunoaste limite in acest film. Atat educativ, cat si captivant, Veronica este filmul pe care orice copil ar trebui sa il vada.

 

Veronica, interpretata de Lulu Mihaescu, este o fetita orfana.Cand implineste cinci ani, Zana Zanelor ii daruieste o „traistuta fermecata”, care ii poate indeplini orice dorinta. Conditia Zanei este ca fetita sa fie cuminte, darnica, respectuasa si prietenoasa cu cei din jur.

Din pricina entuziasmului, Veronica uita promisiunea facuta Zanei si nu vrea sa isi imparta darul cu ceilalti copii. Suparata pe egoismul fetei, traista o paraseste. Astfel, Veronica porneste in cautarea ei si da peste numeroase personaje, unele care ii vor binele, altele care nu au simtul moralitatii.

Padurea fermecata in care ajunge fetita este doar inceputul unei calatorii de initiere. Fiecare personaj este definit de o trasatura principala: Vulpea cea sireata si Motanul Danila cel lacom vor sa o faca pe Veronica acolita lor, Licuriciul intelept o ajuta pe copila sa isi gaseasca drumul, soricelul Aurica si familia sa o invata sa fie neinfricata.

Musicalul, inspirat din fabulele scriitorului La Fontaine, are o distributie de exceptie: Lulu Mihaescu in rolul principal, Dem Radulescu este Motanul Danila si bucatarul orfelinatului, Vasilica Tastaman este Vulpea cea Sireata, George Mihaita il interpreteaza pe Aurica.

Margareta Paslaru interpreteaza doua personaje antagonice in aparenta, dar care urmaresc acelasi scop: buna crestere a copiilor. In primul rand, ea o infatiseaza pe educatoarea stricta a orfelinatului, cea care face ordine si nu pare usor de induiosat. Apoi, Margareta Paslaru apare si in rolul Zanei darnice, personajul feeric care o fascineaza pe Veronica.

Pe parcursul filmului, copiii vor invata alaturi de Veronica despre diferenta dintre bine si rau, dintre minciuna si prietenie, dintre siretenie si munca, devotament si curaj. Aventurile continua in Veronica se intoarce, unde mica eroina isi face noi prieteni si invata mai departe.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s