Vaccin expirat pentru bebelusi

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a amendat Institutul „Cantacuzino” cu 20.000 de lei pentru ca a permis distribuirea unor doze expirate de vaccin antituberculoza, care se administreaza nou-nascutilor.

ANM a aprobat, luna trecuta, la solicitarea producatorului – Institutul „Cantacuzino” -, prelungirea perioadei de valabilitate a vaccinului BCG de la 12 luni la 18 luni.

Intr-un comunicat postat ieri pe site-ul www.anm.ro se precizeaza ca, potrivit reglementarilor in vigoare, prelungirea valabilitatii vaccinului poate fi aplicata numai seriilor de vaccin fabricate dupa data de 22.01.2010.

In comunicat se specifica ca ANM a cerut Intitutului Cantacuzino sa blocheze si sa retraga din teritoriu, in cel mai scurt timp, intreaga cantitate din seriile de vaccin anti-TBC cu termen de valabilitate depasit.

La randul lor, reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) au anuntat, tot ieri, ca vaccinul BCG distribuit si utilizat in prezent in unitatile sanitare este in termen de valabilitate, iar vaccinarea anti-TBC a nou- nascutilor nu a fost prejudiciata.

Cei de la MS spun ca au constatat, in urma unei analize, ca Institutul Cantacuzino a facut toate demersurile legale necesare in vederea prelungirii valabilitatii stocurilor existente de vaccin BCG, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

„Adevarul” scrie ca producatorul vaccinului, Institutul Cantacuzino, sustine ca nu stia de existenta acestor doze expirate. „Noi am obtinut prelungirea termenului de valabilitate pentru un produs. Mai exact, vaccinul BCG nu va mai avea termen de valabilitate 12 luni, ci 18 luni. Acum, nu aveam de unde sa stim ca in spitale sunt doze expirate si nici nu este treaba noastra. Noi doar distribuim vaccinul. ANM-ul se ocupa de distrugerea dozelor expirate”, a declarat Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s